Antena 3 CNN Externe Rusia acuză CEDO că sprijină revizuirea rezultatelor Războiului Mondial

Rusia acuză CEDO că sprijină revizuirea rezultatelor Războiului Mondial

Rusia acuză CEDO că sprijină revizuirea rezultatelor Războiului Mondial
Sursa foto: kononov
18 Mai 2010   •   21:05

Rusia a acuzat Curtea Europeană a Drepturilor Omului că ?face jocul? persoanelor care doresc să reabiliteze nazismul, prin faptul că a susţinut apelul Letoniei în cazul unui veteran sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial.

Vasili Kononov, 87 de ani, care a condus un grup de luptători ai rezistenţei contra Germaniei naziste în statul baltic, a fost închis de Letonia în 1998, după ce a fost condamnat pentru că a ordonat uciderea a nouă locuitori în 1944. El a admis crimele, dar arăta că cei ucişi erau colaboratori nazişti care au fost prinşi în schimbul de focuri.

Luni, camera superioară a CEDO a susţinut apelul Letoniei contra deciziei Curţii din 2008 că vechea condamnare a lui Kononov a fost ilegală.

"Potrivit estimărilor noastre preliminare, chestiunea este un precdent periculos, care provoacă mare îngrijorare," arăta ministerul rus de Externe într-un comunicat.

?Înalta Cameră a Curţii a căzut de acord cu cei care se străduiesc să revizuiască rezultatele celui de- al Doilea Război Mondial şi să reabiliteze naziştii şi colaboratorii lor. Considerăm decizia Înalţii Camere ca o încercare a arunca dubii asupra unor principii legale şi politice importante, format pe baza rezultatelor războiului"
Veteranul a fost arestat în 1998 şi reţinut doi ani. După eliberare, Kononov a primit cetăţenie rusă, iar în 2004 el a făcut apel la tribunalul din Strasbourg .
Acesta aprecia, în 2008, că autorităţile letone au încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ce prevede că nicio persoană nu poate fi pedepsită pentru o infracţiune care nu era ofensă criminală în timpul producerii.
Acesta a cerut o despăgubire cu 30.000 de euro în favoarea vechiului partizan. Guvernul Letoniei a făcut apel contra deciziei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia CEDO al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close