Antena 3 CNN Externe Rusia acuză Georgia că încearcă să destabilizeze Caucazul

Rusia acuză Georgia că încearcă să destabilizeze Caucazul

Rusia acuză Georgia că încearcă să destabilizeze Caucazul
Sursa foto: sergey lavrov
06 Aug 2009   •   03:50

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili că încearcă să destabilizeze regiunea prin invitarea observatorilor americani să se alăture echipei UE de monitorizare a încetării focului, după războiul de anul trecut.
Interviul lui Lavorv pentru canalul rus de televiziune Vesti-24 a venit cu două zile înainte de prima aniversare a războiului dintre Rusia şi Georgia.
De asemenea, vine după o conversaţie telefonică dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel american Barack Obama, cu ocazia zilei de naştere a celui din urmă. Casa Albă a precizat că cei doi au folosit discuţia pentru a aborda tema reducerii tensiunilor din Georgia.

Conform unui plan al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, Uniunea Europeană a trimis 240 de militari neînarmaţi pentru a monitoriza încetarea focului. Luna trecută, Georgia a rugat SUA să se alăture misiunii.

Lavrov aprecia că prezenţa monitorilor UE este "un important factor de stabilizare" şi că Rusia sprijină prezenţa lor. Dar a declarat că cererea preşedintelui georgian este parte a unui plan de ?a-i târî pe americani în Georgia? şi să îi pună lângă forţele militare ruse. ?După aceasta, maeştrii provocării- şi Saakaşvili are destui -îşi vor face treaba."
Lavrov mai punct că statele NATO au acţionat după tiparele Războiului Rece, când au luat apărarea Georgiei în timpul conflictului de anul trecut.
Oficialul rus aprecia că războiul de anul trecut nu a afectat relaţiile cu statele occidentale, inclusiv SUA, citând în acest sens acordurile semnate de Obama în timpul vizitei la Moscova.
Lavrov l-a criticat însă pe vicepreşedintele american Joe Biden, care aprecia luna trecută că economia Rusiei este "distrusă" şi că acesta va forţa Moscova să facă pe placul Occidentului în chestiunile de securitate.
Lavrov aprecia că declaraţiile lui Biden sunt o încercare de "a ne trage pe toţi în trecut," şi că părea"ceva rescris" din discursurile oficialilor administraţiei lui George W. Bush.
Preşedintele georgian declara, marţi, pentru France 24, că Moscova a demonstrat clar că "misiunea de a scăpa" de guvernul său nu s-a încheiat. Totuşi, Georgia, "nu are nici voinţa, nici mijloacele pentru a ataca Rusia," deoarece aceasta ar fi o "sinnucidere completă ."
Vicepreşedintele Biden i-a cerut , în timpul unei conversaţii telefonice de marţi, preşedintelui georgian să evite acţiunile ce ar putea destabiliza regiunea.

Rusia a plasat trupele sale din Osetia de Sud în alertă, din cauza "provocărilor" georgiene, iar Moscova a subliniat că intenţionează să păstreze cei 7000 de soldaţi din republica separatistă pe termen indefinit, în pofida cererilor Occidentului de a-i îndepărta.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close