Antena 3 CNN Externe Rusia a tăiat alimentarea cu gaz în Olanda

Rusia a tăiat alimentarea cu gaz în Olanda

Gazprom a oprit complet livrările de gaz către compania olandeză GasTerra, din cauza refuzului acesteia de a plăti în ruble.

Rusia a tăiat alimentarea cu gaz în Olanda
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Utrecht Robin
de Adrian Iclozan    |    31 Mai 2022   •   11:06

Anunțul a fost făcut de compania rusă, citată de agenția Ria Novosti.

"La sfârșitul zilei lucrătoare 30 mai, Gazprom Export nu a primit plata pentru livrările de gaze din aprilie de la GasTerra B.V. în conformitate cu Decretul președintelui Rusiei nr. 172 din 31 martie 2022”, se spune într-o informare a Gazprom.

Cu o zi înainte, compania energetică olandeză și-a făcut public refuzul de a plăti în ruble pentru furnizarea de combustibil din Rusia.

Ca urmare, Gazprom a notificat GasTerra cu privire la întreruperea livrărilor începând din 31 mai.

Drept consecință, aproximativ două miliarde de metri cubi de gaze vor nu vor mai fi livrate către partea olandeză, notează Ria Novosti.

Guvernul olandez spune că cetățenii și companiile nu vor avea de suferit

Potrivit autorităților olandeze, sistarea gazului rusesc nu va avea urmări în ceea ce privește rezervele fizice de gaze naturale livrate spre casele olandezilor. Nici companiile din această țară nu ar urma să fie afectate.

Olanda consumă anual circa 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care aproximativ 5 miliarde provin din Rusia. 

Anterior, Polonia, Bulgaria și Finlanda au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a achita în ruble. 

În luna martie, președintele rus Vladimir Putin cerut ca statele occidentale să își deschidă conturi la Gazprombank, pentru a plăti livrările de gaz rusesc prin conversia valutei în ruble.

Putin a avertizat că, în caz contrar vor fi oprite livrările către țările "neprietenoase" - categorie în care Moscova a inclus toate statele Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: Gazprom GasTerra Olanda
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close