Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu NATO

Rusia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu NATO

Rusia ameninţă cu îngheţarea relaţiilor cu NATO
Sursa foto: rusia nato
22 Apr 2009   •   12:59

Rusia nu va relua contactele cu NATO dacă alianţa nu anulează exerciţiile militare din Georgia, au ameninţat oficiali de la Moscova. NATO suspendase anterior, unilateral, cooperarea cu Rusia, în septembrie 2008, după războiul din Georgia şi a anunţat abia luna trecută o reluare a cooperării.
Manevrele militare la care face referire Rusia vor implica 1300 de soldaţi şi vor începe pe 6 mai, pentru a se încheia pe 1 iunie. La acestea vor participa 19 ţări, printre care şi Moldova, Kazahstan, Armenia, Azerbaijan, şi Emiratele Arabe Unite.
Luni, Letonia a anunţat că renunţă să participe, după o decizie similară a Estoniei. De asemenea, şi Kazahstan şi-a anunţat intenţia de a se retrage.
Trimisul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, declara că lipsa de răspuns a alilanţei la protestele Moscovei va provoca paşi adiţionali. De altfel, întâlnirea dintre şefii de stat major ai Rusiei şi NATO, programată pentru 7 mai, deja a fost anulată. Cu toate acestea, pe 29 aprilie va avea loc întâlnirea dintre ambasadorii Consiliului Rusia-NATO.
În plus, analiştii apreciază că exerciţiile militare din Georgia vor provoca un mediu ciudat pentru summitul din iunie dintre preşedinţii american şi rus, la Moscova. De asemenea, anallişti militari ruşi susţine că elita occidentală doreşte provocarea unei confruntări cu Rusia.
Aceştia mai apreciază că acţiunile alianţei ar putea ameninţa transportul militar prin Rusia către Afganistan, dar şi alte evenimente politice şi militare deja planificate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close