Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă direct că ar putea opri furnizarea de gaze în Europa

Rusia ameninţă direct că ar putea opri furnizarea de gaze în Europa

Vicepremierul Rusiei amenințat cu oprirea alimentării cu gaze în Europa, aceasta fiind o măsură care ”reflectă” sancțiunile impuse economiei.

Rusia ameninţă direct că ar putea opri furnizarea de gaze în Europa
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    08 Mar 2022   •   07:35

Ca parte a răspunsului său la sancțiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina, Rusia amenință că va opri livrările de gaze naturale către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1. O astfel de măsură ar putea duce la o nouă creștere semnificativă a prețurilor pentru consumatori. 

Rusia are dreptul de a lua măsuri care să „reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat vicepremierul Alexander Novak - care este, de asemenea, responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni. El a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie de închidere a Nord Stream 1, iar conducta funcționează în prezent „la capacitate maximă", relatează Bloomberg citat de Mediafax

Comentariile vin după o zi de oscilaţii nebuneşti pe pieţele europene de gaze, preţurile crescând la un moment dat cu aproape 80%, pe fondul temerilor legate de întreruperea livrărilor din Rusia.

Gazele naturale și-au dublat prețul. Bani mai mulți și pentru cereale sau petrol

De la izbucnirea războiului din Ucraina şi până acum, gazele naturale şi-au dublat preţul, iar barilul de petrol e în continuă creştere.

Totodată, cerealele, respectiv grâul şi porumbul, costă cu circa 30% mai mult faţă de săptămâna trecută. Şi la casele de schimb valutar a fost o cerere crescută astăzi pentru valută.

Românii vor plăti tot mai mult pentru gazele naturale. Pe bursele internaționale, gazele s-au scumpit cu 125% fată de perioada de înaintea izbucnirii războiului. Joi cotația maximă se era la aproape 200 de euro pe megawatt ora.

"Toată lumea se teme că Rusia principalul exportator pe zona de petrol si gaze va opri producția si asta va însemna penurie in mai multe tari europene", spune Adrian Negrescu, manager firmă consultanță în afaceri.

În momentul în care a crescut prețurile pe bursele internaționale și la noi s-a văzut o creștere. Discutăm de o creștere dublă față de momentul începerii războiului. Cauzele sunt din următoarea zonă: temerea furnizorului față de ceea ce poate să determine acest război, fie o oprire voită a gazelor naturale, fie un accident, o bombă care poate să distrugă fluxul de gaze", spune, la rândul său, Dumitru Chisăliță, președinte As. Energia Inteligentă.

Şi barilul de petrol e în continuă creştere, scumpiri ce se reflectă aproape imediat şi la noi la pompă. Conflictul din Ucraina face ca şi cerealele să se scumpească masiv. Pe bursa de la Matif grâul costă cu 29% mai mult față de săptămâna trecută în timp ce porumbul s-a scumpit cu 32%.

"Prețurile vor crește în luna aprilie și vom vede un val de scumpiri mai ales pe produsele alimentare de bază şi pe cele importate. Vom plăti, din păcate nota de plată pentru acest război în pretul carburanților. Mai mult de atât, astăzi a fost și cerere mare de valută la casele de schimb. În unele exchange-uri euro a depășit 5,3 lei. Din acest motiv, Antifraudă a fost trimisă să verifice o eventuală speculă", a mai spus Adrian Negrescu, manager firmă consultanță în afaceri

În aceasta perioadă, trainerii în educaţie financiară ne sfătuiesc să avem un fond de urgență în casă de circa 1.000-2.000 de lei, dar şi un fond de siguranță cât pentru cheltuielile vitale pentru 3 luni. Totodată cheltuielile care nu sunt esențiale sunt de evitat.

×
Subiecte în articol: Rusia gaze naturale
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close