Rusia anulează încă o reducere acordată Ucrainei la preţul gazelor

de D.D.    |    21 Mar 2014   •   14:27
Rusia anulează încă o reducere acordată Ucrainei la preţul gazelor Foto: Agerpres
Oficialii ruşi au anunţat vineri anularea reducerii pe care o acordau Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, relatează AFP.

Odată cu alipirea Crimeei la Rusia, "noţiunea de reducere la preţul gazelor acordată Ucrainei în schimbul (utilizării) bazei Flotei (ruse) la Marea Neagră nu mai există", a precizat Vedomosti Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Ea nu mai poate să fie utilizată, în prezent, nici de drept şi nici de fapt", a adăugat Peskov. "De drept, Flota nu se mai află în Ucraina, ci pe teritoriul unei regiuni a Rusiei", a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru Kommersant.

Reducerea în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi a fost hotărâtă de către fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.

După refuzul autorităţilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), Moscova a acordat, în decembrie, un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere suplimentare de 30% la preţul gazelor naturale.

Gazprom a anunţat la 4 martie că a decis să anuleze, începând din aprilie, această reducere acordată în decembrie.

În urma pierderii celor două reduceri de preţuri, Ucraina, care riscă falimentul, urmează să plătească suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

 

 

x close