Antena 3 CNN Externe Rusia ar putea să SUSPENDE inspecţiile străine la arsenalul său de arme strategice şi nucleare

Rusia ar putea să SUSPENDE inspecţiile străine la arsenalul său de arme strategice şi nucleare

Rusia ar putea să SUSPENDE inspecţiile străine la arsenalul său de arme strategice şi nucleare
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
08 Mar 2014   •   16:08
Rusia intenţionează să suspende inspecţiile străine la arsenalul său de arme strategice, inclusiv la rachetele nucleare, ca răspuns la "ameninţările" venind din partea Statelor Unite şi NATO în legătură cu criza din Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de AFP, conform Mediafax.
"Ameninţările nefondate ale Statelor Unite şi NATO împotriva Rusiei în legătură cu politica sa faţă de Ucraina sunt percepute de noi ca fiind un gest neprietenesc care permite declararea unor circumstanţe de forţă majoră", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul ministerului, într-un comunicat adresat agenţiilor de presă ruseşti".
"Suntem pregătiţi să facem acest lucru ca răspuns la declaraţiile Pentagonului privind suspendarea cooperării între ministerele Rusiei şi Statelor Unite", a declarat el. 
Pentagonul a anunţat luni că Statele Unite au suspendat orice legături militare între Washington şi Moscova din cauza intervenţiei ruse în Crimeea. 
Inspecţiile au loc în cadrul Tratatului de reducere a armelor strategice (START) încheiat cu Statele Unite şi în cadrul celui al Documentului de la Viena, între ţările membre OSCE.
Încetarea acestor inspecţii riscă să fie considerată de Occident ca o încălcare gravă a acordurilor, văzute drept o piatră de căpătâi pentru menţinerea păcii în lume, de la sfârşitul Războiului Rece. 
"Dat fiind că astfel de inspecţii ţin de o problemă de încredere, în condiţii de ?sancţiuni? decretate de facto de Statele Unite, nu pot avea loc contactele bilaterale obişnuite prevăzute de acorduri", a apreciat el.
Noul tratat START între Rusia şi Statele Unite a fost semnat între preşedintele american Barack Obama şi şeful Kremlinului de la momentul respectiv, Dmitri Medvedev, şi a intrat în vigoare în februarie 2011. 
Acesta prevede reduceri draconice de rachete şi focoase nucleare pe ambele maluri şi autorizează 18 inspecţii pe an la instalaţiile militare.
În afară de suspendarea cooperării militare, Statele Unite au impus săptămâna trecută restricţii privind vizele, iar Obama a semnat un decret care autorizează îngheţarea activelor persoanelor sau entităţilor ale căror activităţi "subminează procesul democratic şi instituţiile în Ucraina" şi "ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea".

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close