Antena 3 CNN Externe Rusia aruncă în luptă o nouă generație de arme laser. Pot orbi sateliții și distruge drone aflate până la 5 km

Rusia aruncă în luptă o nouă generație de arme laser. Pot orbi sateliții și distruge drone aflate până la 5 km

Rusia și-a prezentat miercuri noua generație de arme cu laser, inclusiv un sistem laser mobil. Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că acestea sunt cababile să ”orbească” sateliții și pot distruge drone aflate până la 5 kilometri depărtare.

Rusia aruncă în luptă o nouă generație de arme laser. Pot orbi sateliții și distruge drone aflate până la 5 km
Sursa foto: Twitter / FARGO
de Cerasela Stafie    |    18 Mai 2022   •   15:45

Seria de noi arme a fost anunțată prima dată de președintele rus Vladimir Putin, în 2018. Vorbea de o nouă rachetă balistică intercontinentală, un mic focos nuclear, care ar putea fi atașat la rachete de croazieră, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică și o armă laser.

Moscova afirmă că arma cu laser, numită Peresvet după un călugăr războinic ortodox Alexander Peresvet, care a pierit în luptă în perioada medievală, a evoluat până acum. Potrivit vicepremierului rus, aceasta este capabilă să orbească sateliții aflați la până la 1.500 km deasupra Pământului.

Iuri Borisov a spus că, în cadrul unui test efectuat marți, respectiva armă a reușit să ardă o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde. Reuters nu a putut confirma independent testul.

Potrivit oficialului rus, ”deja este distribuită în masă către trupele (de rachete strategice) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere al inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”. El a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui în următorul deceniu toate armele convenţionale ale Rusiei.

Remarcile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative cu Peresvet și cu alte arme care nu au fost încă anunțate. Țara ar putea utiliza noile echipamente pentru a orbi sateliții și o serie de alte sisteme, pe care Statele Unite le folosesc pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei, sau pentru a distruge dronele folosite pentru a ataca pozițiile artileriei în războiul din Ucraina.

×
Subiecte în articol: arme laser Rusia
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close