Antena 3 CNN Externe Rusia lansează cel mai amplu atac de până acum la Zaporojie, aproape de cea mai mare centrală nucleară din Europa

Rusia lansează cel mai amplu atac de până acum la Zaporojie, aproape de cea mai mare centrală nucleară din Europa

Rachete rusești au lovit orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, în ceea ce BBC numește cel mai mare atac asupra orașului de până în prezent.

Rusia lansează cel mai amplu atac de până acum la Zaporojie, aproape de cea mai mare centrală nucleară din Europa
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2022   •   16:13

Cel puțin o persoană a murit și alte trei au fost rănite, precizează sursa citată.

Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a adunat trei dintre grupurile sale tactice de nivel batalion la Vasilivka, o localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri sud de oraș.

Nu este clar încă dacă urmează o ofensivă terestră asupra orașului.

Zaporojie este important ca nod de transport, în special pe calea ferată.

De asemenea, în localitate funcționează obiective din domeniul industriei grele, inclusiv o oțelărie și mai multe companii de apărare.

Aici se află și fabrica Motor Sich, care produce motoare pentru avioane și elicoptere, dar și un producător de instalații radar.

La începutul conflictului, mulți oameni din Mariupol s-au refugiat în Zaporojie, considerat până recent ca fiind un loc relativ sigur.

Rușii vor ca ucrainenii să plătească electricitatea produsă la Zaporojie

Orașul se află aproape de amplasamentul celei mai mari centrale nucleare din Europa (foto).

Situată pe malul sudic al Niprului, centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de ruși la începutul lunii martie.

Aceștia au păstrat personalul ucrainean, dar Moscova a trimis propriii experți pentru a le monitoriza activitatea.

În mod normal, centrala generează mai mult de jumătate din energia produsă în Ucraina din resurse nucleare și 20% din electricitatea țării.

Rusia a amenințat, recent, să decupleze Ucraina de la această facilitate cazul în care Kievul refuză să plătească Moscovei pentru electricitatea produsă aici.

Alţi responsabili ruși au făcut în ultimele săptămâni declarații din care reiese că Moscova se pregătește o ocupație de durată sau pentru anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care în prezent le controlează - regiunea Herson şi o parte importantă din regiunea Zaporojie.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close