Antena 3 CNN Externe Rusia avertizează că un atac asupra Iranului ar fi „dezastruos” pentru Orientul Mijlociu

Rusia avertizează că un atac asupra Iranului ar fi „dezastruos” pentru Orientul Mijlociu

Rusia avertizează că un atac asupra Iranului ar fi „dezastruos” pentru Orientul Mijlociu
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    06 Sep 2012   •   13:23

Rusia a avertizat Israelul şi pe aliaţii săi că folosirea forţei împotriva Iranului din cauza programului nuclear al acestei ţări ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu, dar şi în afara regiunii.

„Îi avertizăm pe cei care nu sunt străini de soluţiile militare că acest lucru ar fi dăunător şi dezastruos pentru stabilitatea regională, iar şocul resimţit în sferele economice şi de securitate se va simţi şi în afara graniţelor Orientului Mijlociu”, a declarat Sergei Ryabkov, adjunctul Ministrului de Externe rus, pentru agenţia Interfax.

Oficialul rus consideră că nu există dovezi că programul nuclear ar Iranului ar avea ca scop dezvoltarea de arme nucleare.

„La fel ca şi înainte, noi nu nu vedem semne că programul nuclear al Iranului ar avea o dimensiune militară. Noi vedem ceva diferit. Vedem că materialul nuclear de acolo este sub controlul inspectorilor şi al specialiştilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Aceştia au confirmat că respectivul material nu este folosit pentru nevoi militare”, a mai precizat Ryabkov.

Nu este pentru prima oară când oficialii ruşi fac astfel de declaraţii, dar cuvintele lui Ryabkov par să confirme îngrijorarea Moscovei în privinţa unui eventual atac împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului.

De altfel, în Vest, mulţi cred că aceste facilităţi fac parte dintr-un program bine pus la punct pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Declaraţiile din ultima vreme venite dinspre Israel, declaraţii referitoare la facilităţile nucleare, au întărit speculaţiile că un atac împotriva Iranului poate fi lansat înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, care vor avea loc în noiembrie.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close