Antena 3 CNN Externe Rusia avertizează Occidentul să nu instituie o blocadă contra Iran

Rusia avertizează Occidentul să nu instituie o blocadă contra Iran

Rusia avertizează Occidentul să nu instituie o blocadă contra Iran
25 Feb 2010   •   03:28

Rusia a lăsat să se înţeleagă că va zădărnici eforturile internaţionale de a impune sancţiuni economice contra Iranului. Un dilplomat rus a avertizat Occidentul să nu încerce să paralizeze Iranul prin vizarea sectorului energetic şi bancar al republicii islamice cu sancţiuni dure.
Rusia îşi manifestase în ultimele săptămâni frustrarea crescândă în legătură cu programul nuclear al Iranului, deşi Moscova a oferit puţine indicii ce sancţiuni ar putea susţine în Consiliul de Securitate al ONU.

Oleg Rojkov, vicedirector al departamentului de securitate şi dezarmare al ministerului rus de Externe sublinia că Moscova va lua în considerare doar sancţiunile menite a întări regimul de non-proliferare nucleară.
?Numiţi-le cum vreţi- dure sau paralizante- nu vom colabora pe sancţiuni sau măsuri ce ar putea duce la izolarea economică sau financiară a acestui stat,? arăta Rojkov.
Întrebat ce sancţiuni ar sprijini Rusia, acesta a replicat: ?Cele ce sunt direcţionate spre rezolvarea chestiunilor de non-proliferare legate de programul nuclear iranian.?
?Ce relaţie există între non-proliferare şi interzicerea activităţilor bancare cu Iran? Aceasta este o blocadă financiară. Şi petrol şi gaze. Aceste sancţiuni sunt menite doar a paraliza ţara şi regimul?.
Iran are 16 procente din rezervele mondiale de gaz şi 11 procente din cele de petrol, dar are nevoie de investiţii pentru a le dezvolta.
Oficialii ruşi au exprimat în această lună pentru prima dată îndoieli legate de adevărata natură a activităţilor nucleare iraniene, deşi diplomaţii subliniau că apelul pentru sancţiuni este în puterea lui Vladimir Putin.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: uraniu imbogatit Rusia Vladimir Putin
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close