Antena 3 CNN Externe Armata rusă nu mai pleacă din Belarus | O invazie în Ucraina poate fi lansată de pe teritoriul republicii ex-sovietice

Armata rusă nu mai pleacă din Belarus | O invazie în Ucraina poate fi lansată de pe teritoriul republicii ex-sovietice

Forțele armate ruse vor rămâne în Belarus pentru "mai multe exerciții militare", în contextul tensiunilor de la granița ucraineană.

Armata rusă nu mai pleacă din Belarus | O invazie în Ucraina poate fi lansată de pe teritoriul republicii ex-sovietice
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    20 Feb 2022   •   12:53

Anunțul a fost făcut duminică de autoritățile de la Minsk, în contextul în care exercițiile planificate în această lună de cele două țări urmează să se încheie pe 20 februarie, transmite AFP.

General-locotenentul Viktor Khrenin, ministrul belarus al Apărării, a spus “din cauza intensificării activității militare în apropierea granițelor și a escaladării tensiunilor din Donbas, Belarus și Rusia au decis să continue testarea pregătirii forțelor comune”.

Sâmbătă, liderii rus și belarus, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, au asistat, împreună, la Kremlin, la exercițiul militar în care Rusia a testat fiabilitatea armelor sale nucleare și nenucleare, conform unui anunț al președinției Rusiei.

Presa internațională amintește că Vladimir Putin l-a asigurat, pe 8 februarie, pe omologul francez Emmanuel Macron, că Rusia își va retrage trupele din Belarus, odată finalizate exercițiile comune.

Conform informațiilor obținute de statele occidentale, Rusia a masat circa 30.000 de militari în Belarus.

Putin și Macron urmau să discute la telefon duminică la prânz.

Belarus, platformă pentru invazie, cu susținere din teritoriul vestic al Rusiei

În contextul în care ultimele informații arată mobilizarea a aproape 200.000 de soldați ruși în jurul Ucrainei, analiștii citați de BBC au indicat mai multe posibile rute de lansare a invaziei în Ucraina.

Dacă obiectivul Rusiei este o schimbare completă de regim în Ucraina, un atac din nord, de pe teritoriul Republicii Belarus, este foarte probabil, crede Michael Kofman, reprezentantul grupului american de analiză CNA.

Rusia are 30.000 de militari în Belarus, aduși aici pentru exercițiile comune care ar trebui să se încheie duminică.

Rușii sunt echipați cu rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune, cu alte tipuri de lansatoare de rachete, precum și cu aparate de luptă Suhoi Su-25 pentru atac la sol și Su-35, de vânătoare.

La est, în interiorul teritoriului rus, "întreaga Armată 41 a Moscovei așteaptă la frontieră", arată Kofman.

O ofensivă din Belarus asupra Kievului ar putea evita zona de excludere din jurul fostului reactor nuclear de la Cernobîl, care a explodat în 1986, în cel mai grav accident de acest tip din istoria umanității.

Atacul de susținere din teritoriul rus ar putea veni dinspre Novie Yurkovici și Troebortno, arată Seth Jones, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus trupe
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close