Antena 3 CNN Externe Rusia a bombardat în Ucraina un priveghi la care participau 300 de persoane | Zeci de oameni au murit la Groza | Zelenski: "Rusia va ataca statele baltice peste cinci ani!"

Rusia a bombardat în Ucraina un priveghi la care participau 300 de persoane | Zeci de oameni au murit la Groza | Zelenski: "Rusia va ataca statele baltice peste cinci ani!"

O lovitură lansată de Rusia în estul Ucrainei a ucis cel puțin 51 de oameni.

Rusia a bombardat în Ucraina un priveghi la care participau 300 de persoane | Zeci de oameni au murit la Groza | Zelenski: "Rusia va ataca statele baltice peste cinci ani!"
Sursa foto: Președinția Ucrainei
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2023   •   16:38

Informația provine de la președintele Volodimir Zelenski, prezent, astăzi, în Spania la o reuniune internațională, relatează BBC.

Într-un mesaj pe Telegram, Zelenski a precizat că rușii au lovit o cafenea și a calificat atacul drept o "crimă brutală" a Moscovei.

"Rusia are nevoie de acest atac și de atacuri teroriste similare pentru un singur lucru: pentru a face din agresiunea sa genocidară o nouă regulă pentru întreaga lume", a acuzat președintele ucrainean.

Atacul cu rachetă a lovit joi, după ora locală 13, satul Groza, aflat lângă Kupiansk, în regiunea Harkov.

Președinția Ucrainei a distribuit imagini de la locul atacului (foto) iar guvernatorul regional Oleg Sinegubov a menționat că între victime se numără un copil de șase ani.

Update: Trei zile de doliu în Harkov

Autoritățile ucrainene au declarat trei zile de doliu în regiunea Harkov, începând de vineri, 6 octombrie.

"A fost cea mai sângeroasă crimă comisă de ruși în regiunea Harkov de la începutul invaziei ruse.

Din 6 până pe 8 octombrie, vor fi trei zile de doliu în regiunea", a declarat guvernatorul regional.

Update: Zece la sută din locuitorii satului Groza au fost uciși în bombardamentul rusesc

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a confirmat că toate victimele bombardamentului rusesc de la Groza proveneau din această localitate.

Conform datelor recensământului din 2020, acolo locuiau aproximativ 501 persoane.

Date sunt de dinaintea războiului, prin urmare populația actuală este posibil să fi scăzut, înaintea atacului de joi.

Ultimul bilanț la ora acestei actualizări se ridică la 51 de morți, ceea ce înseamnă că mai mult de 10% din populația satului a fost omorâtă într-un singur atac al Rusiei.

Update: Trimisul ONU pentru Ucraina se declară îngrozit de atacul rusesc și îl numește  "crimă de război"

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina s-a declarat îngrozit de relatările care au urmat atacului rusesc cu rachetă din satul ucrainean Groza.

Denise Brown a declarat că ea personal, Națiunile Unite și comunitatea umanitară transmit "cele mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate".

"Gândurile noastre se îndreaptă, de asemenea, către poporul ucrainean care a trebuit să asiste astăzi, încă o dată, la o altă consecință barbară a invaziei Rusiei", a adăugat oficialul ONU, calificând lansarea intenționată a unui atac împotriva civililor sau a obiectelor civile drept "crimă de război".

Update: Peste 300 de persoane se aflau în locația unde a căzut racheta rusească

Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat că 300 de persoane se aflau la cafeneaua bombardată.

Inițial, s-a raportat că lovitura rusă a distrus un magazin alimentar.

Potrivit lui Klimenko, localnicii participau la un priveghi pentru un consătean decedat, relatează Interfax Ucraina, citată de BBC.

"În total, 300 de locuitori ai satului, câte unul din fiecare gospodărie, asistau la slujba de pomenire", a spus oficialul ucrainean.

Cel mai recent bilanț al acestui bombardament este de 50 de morți, menționează sursa citată.

Update: 49 de morți în atacul rusesc cu rachetă de la Groza

Numărul morților în atacul Rusiei cu rachetă asupra satului ucrainean Groza a ajuns la 49 de morți și șapte răniți, potrivit procurorului general al Ucrainei, citat de presa internațională.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zelenski: "Rusia ar urma să atace statele baltice în 2028"

Mai devreme, în Spania, unde încearcă să obțină sprijin suplimentar din partea aliaților pentru efortul de război al țării sale, președintele ucrainean a lansat un avertisment legat de intențiile viitoare ale Rusiei.

El spune că serviciile secrete ucrainene au informații clare că Rusia ar urma să atace statele baltice în 2028

"Voi fi sincer cu voi, așa cum sunt întotdeauna. Rusia ia în considerare acum diverse scenarii pentru anii următori. Unul dintre ele este deosebit de periculos. Dacă va exista o pauză în agresiunea lor împotriva Ucrainei - orice înghețare a situației - va veni, de asemenea, un nou moment critic: anul 2028.

Dacă Rusiei i se permite să se adapteze situației de acum, până în 2028 Kremlinul va putea reface potențialul militar pe care l-am distrus și va avea suficientă forță pentru a ataca țările aflate în centrul atenției expansiunii rusești.

Iar pe lângă Ucraina, acestea sunt, cu siguranță, statele baltice și, cu siguranță, alte țări în care sunt prezente contingente rusești (de populație, n.r.).

Acestea sunt informații clare din partea serviciilor noastre de informații și vi le semnalăm direct", a spus președintele ucrainean.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close