Antena 3 CNN Externe Rusia cere Franţei EXTRĂDAREA miliardarului Mukhtar Ablyazov

Rusia cere Franţei EXTRĂDAREA miliardarului Mukhtar Ablyazov

Rusia cere Franţei EXTRĂDAREA miliardarului Mukhtar Ablyazov
21 Aug 2013   •   13:33

Rusia a trimis Franţei o cerere de extrădare pe numele lui Mukhtar Ablyazov, un miliardar cazac şi fost preşedinte al BTA Bank, se arată într-un comunicat al Procurorului General de la Moscova.

Ablyazov, care a ocupat şi o funcţie ministerială, a fost reţinut de autorităţile franceze la data de 31 iulie, în apropiere de Cannes. Kazakhstan şi Ucraina au cerut şi ele extrădarea fostului bancher, care este acuzat de delapidare, spălare de bani şi afilierea la un grup infracţional.
Între Kazakhstan şi Franţa nu există tratat de extrădare ,iar o eventuală extrădare în Rusia ar fi îngreunată din motive procedurale. Aşadar, Ucraina ar putea fi destinaţia unde ar putea fi trimis Ablyazov.

BTA Bank a fost principalul creditor din Kazakhstan, înainte să se sufoce sub o datorie în valoare de 12 miliarde de dolari şi să fie pusă sub control guvernamental, în 2009.

Ablyazov a plecat imediat în Marea Britanie, unde a primit azil politic în 2011. El pretinde că toate acuzaţiile sunt motivate politic, după ca e a sprijinit regimul preşedintelui Nursultan Nazarbayev.

În 2009, bordul de conducere al BTA Bank a depus o plângere la Înalta Curte de Justiţie din Londra, în care Ablyazov este acuzat că a delapidat peste şase miliarde dolari, prin mai mulţi intermediari.

În mai 2011, tribunalul londonez a decis ca bunurile lui Ablyazov să fie puse sub sechestru, după cum relatează The Independent. În februarie 2012, el a fost condamnat în absenţă la 22 de luni cu închisoare pentru sfidarea Curţii.

×
Subiecte în articol: extradare
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close