Antena 3 CNN Externe Rusia somează Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele din Marea Baltică

Rusia somează Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele din Marea Baltică

Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

Rusia somează Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele din Marea Baltică
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    28 Sep 2022   •   15:33

"Preşedintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite au dat curs amenințării", a declarat miercuri, conform cotidianului Le Monde, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, referindu-se la declarația făcută de liderul de la Casa Albă în luna februarie.

Statele Unite s-au opus vehement în ultimii ani proiectului gazoductului Nord Stream 2, argumentând că vor să reducă dependența energetică a Uniunii Europene de Rusia.

Pe 23 februarie, președintele Joseph Biden afirma, referindu-se la o discuție anterioară cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că Statele Unite şi-au coordonat "eforturile pentru a opri gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina", conform stenogramei afirmațiilor, postată pe site-ul Casei Albe. Biden constata că, pe baza consultărilor bilaterale, Germania tocmai anunțase în acel moment oprirea procedurilor de autorizare a gazoductului.

Președintele SUA anunța atunci o serie de sancțiuni împotriva companiei care a construit Nord Stream 2 şi avertiza că nu va ezita să treacă la "acțiuni suplimentare" dacă Rusia va continua escaladarea acțiunilor care, pe 24 februarie, au condus la invazia militară în Ucraina, scrie Mediafax

Peskov: ”Din ce în ce mai mult partea americană intră în acest conflict”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că SUA se apropie din ce în ce mai mult de „să devină o parte a conflictului” din Ucraina. 

 „Din ce în ce mai mult partea americană intră în acest conflict, se apropie tot mai mult de a deveni parte a conflictului, ceea ce este extrem de periculos”, a declarat Peskov reporterilor miercuri. 

Cu o zi în urmă, el a răspuns comentariilor secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit cărora ucrainenii ar putea folosi armele furnizate de SUA pentru a-și recâștiga teritoriul, inclusiv în regiunile care se așteaptă să fie anexate de Rusia după mai multe referendumuri. 

 „Ucraina are dreptul absolut de a se apăra pe întreg teritoriul său, inclusiv de a lua înapoi teritoriul care a fost confiscat ilegal într-un fel sau altul de Rusia”, a spus Blinken. 

Ambasada Rusia își avertizează cetățenii să plece imediat din Rusia

Ambasada SUA la Moscova și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Rusia și i-a sfătuit pe cei care locuiesc acolo „să părăsească imediat Rusia în timp ce rămân opțiuni limitate de călătorie”. 

O alertă de securitate pe site-ul Ambasadei, datată marți, a menționat că cetățenii cu dublă cetățenie ar putea fi recrutați „pentru serviciul militar” în urma „mobilizării cetățenilor săi în forțele armate de către Rusia în sprijinul invaziei sale în Ucraina”. 

„Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea lor din Rusia și să înroleze cetățeni cu dublă cetățenie pentru serviciul militar”, se arată în comunicat. 

Alerta mai spune că „autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”. 

Avertismentul ambasadei i-a îndemnat pe cetățenii americani „să evite toate protestele politice sau sociale și să nu fotografieze personalul de securitate la aceste evenimente”, menționând că „dreptul la libertate de exprimare nu este garantat în Rusia”, scrie CNN

 

×
Subiecte în articol: Rusia SUA
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close