Antena 3 CNN Externe Rusia, condamnată să plătească Olandei despăgubiri de milioane de euro. Care este motivul

Rusia, condamnată să plătească Olandei despăgubiri de milioane de euro. Care este motivul

Rusia, condamnată să plătească Olandei despăgubiri de milioane de euro. Care este motivul
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
18 Iul 2017   •   20:34

Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) a ONU, care este însărcinată cu soluţionarea disputelor internaţionale, a anunţat că Rusia trebuie să plătească Olandei despăgubiri în valoare de 5,4 milioane de euro pentru sechestrarea în anul 2013 a navei Arctic Sunrise şi arestarea a 30 de persoane aflate la bord. 

”Instanţa a hotărât în unanimitate valoarea despăgubirilor datorate Olandei de către Rusia”, se arată într-un comunicat al CPA. 

Despăgubirile includ, printre altele, costurile necesare pentru reparaţia navei, sumele plătite drept cauţiune pentru eliberarea echipajului şi prejudiciul moral cauzat de arestarea lor, a precizat CPA. 

Cei 30 de membri ai echipajului Arctic Sunrise, între care şi 26 de străini, au fost arestaţi în septembrie 2013 de Rusia după ce au încercat să escaladeze o platformă petrolieră a concernului rus Gazprom din Marea Barents, pentru a protesta faţă de exploatarea resurselor petroliere în această regiune. Platforma se afla în zona economică exclusivă a Rusiei, dar în afara apelor teritoriale ruseşti. 

Activiştii au fost arestaţi de autorităţile ruse şi acuzaţi de piraterie şi huliganism. În urma presiunilor internaţionale, ei au fost eliberaţi, dar nava a rămas blocată timp de aproape un an în portul Murmansk din nord-vestul Rusiei, de unde a fost apoi remorcată până în Olanda. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close