Antena 3 CNN Externe Rusia se confruntă nu numai cu blocajul economic, ci și științific, au recunoscut oficialii ruși. Cum îi afectează sancțiunile

Rusia se confruntă nu numai cu blocajul economic, ci și științific, au recunoscut oficialii ruși. Cum îi afectează sancțiunile

Oficialii ruși recunosc că sancțiunile afectează țara. Rusia se confruntă nu numai cu o blocare economică, ci și științifică, care restricționează accesul la tehnologii și contactele cu cercetătorii ruși, anunță chiar fostul președinte Dmitri Medvedev.

Rusia se confruntă nu numai cu blocajul economic, ci și științific, au recunoscut oficialii ruși. Cum îi afectează sancțiunile
Sursa foto: Hepta / Sputnik / Ekaterina Shtukina
de Cerasela Stafie    |    25 Mai 2022   •   15:54

În prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul lider rus a făcut o serie de comentarii, la o ședință a prezidiului Consiliului Prezidențial pentru Știință și Educație, transmise prin intermediul presei controlate de stat.

”Țara noastră se află sub cea mai puternică presiune a sancțiunilor. Am declarat blocaj atât în ​​economie, cât și, din păcate, chiar și în știință, inclusiv prin restricția accesului la tehnologii străine și încetarea contactelor cu oamenii de știință autohtoni”, a recunoscut el.

Medvedev a spus că ”unele locuri văd mai evident manifestarea acestui lucru, în timp ce în altă parte este mai puțin evident. Dar, totuși, toate aceste probleme există”.

Oficialul rus a explicat că țara sa se confruntă cu provocări serioase legate de construirea suveranității sale tehnologice și de crearea bazei independenței sale față de importuri. În acest sens, el a propus să se discute o nouă procedură pentru elaborarea și aprobarea prognozei pentru dezvoltarea științifică și tehnologică a Rusiei. Documentul anterior, a spus el, a fost adoptat cu mult timp în urmă, iar de atunci situația s-a schimbat drastic.

Noua prognoză, a continuat Medvedev, ar trebui să devină un instrument de stabilire și ajustare a priorităților de dezvoltare științifică și tehnologică ca parte a diferitelor planuri și programe. La pregătirea acestuia, este necesar să se țină cont de posibilitățile științifice, de propunerile care sunt generate în acest mediu, precum și de cerințele economiei și ale sectorului social.

”Este necesar să evaluăm potențialul tehnologiilor de a depăși provocările cu care ne confruntăm și să dezvoltăm un document strategic care nu este abstract, ci cât mai specific posibil”, a transmis vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei prin intermediul agenției de presă de stat TASS. Potrivit acestuia, ”orice strategie este încă de natură generală, cu toate acestea, ar trebui să fie legată de nevoile zilei”, și pentru aceasta trebuie construit un sistem clar de stabilire a obiectivelor, care să evidențieze orizonturile de planificare.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close