Antena 3 CNN Externe Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan chiar dacă protestele au fost în mare parte înăbuşite

Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan chiar dacă protestele au fost în mare parte înăbuşite

Rusia a continuat să trimită trupe în Kazahstan duminică în ciuda faptului că protestele au fost în mare parte înăbuşite. În ultimele ore nu au existat informaţii depre tulburări majore în Almaty.

Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan chiar dacă protestele au fost în mare parte înăbuşite
de Alexandra Dima    |    09 Ian 2022   •   18:23

La cererea preşedintele Kassym-Jomart Tokayev, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia şi formată din şase foste state sovietice, a autorizat trimiterea a aproximativ 2.500 de soldaţi, în majoritate ruşi, în Kazahstan.

Desfăşurarea de trupe a continuat şi duminică. Ministerul rus al Apărării a distribuit duminică imagini cu avioane militare, vehicule şi personal care sosesc pe aeroportul din Almaty. Protestele din naţiunea din Asia Centrală au fost cele mai ample de la independenţa Kazahstanului faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

Tulburările au început în vestul îndepărtat al ţării ca proteste faţă de o creştere bruscă a preţurilor la gazul petrolier lichefiat, care este utilizat pe scară largă ca şi combustibil pentru vehicule.

Protestele s-au extins în cel mai mare oraş al ţării, Almaty, unde demonstranţii au ocupat şi incendiat clădiri guvernamentale.

Tokayev a declarat vineri că a autorizat forţele de securitate să tragă fără avertisment în cei care participă la tulburări.

Autorităţile spun că forţele de securitate au ucis 26 de demonstranţi în timpul tulburărilor din această săptămână şi că 18 ofiţeri de poliţie au murit, relatează AP.

Peste 4.400 de persoane au fost arestate, a declarat sâmbătă Ministerul de Interne.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Rusia kazahstan
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close