Antena 3 CNN Externe După ce a cucerit Crimeea, Rusia își îndreaptă atenția spre Belarus: “Este primul semn”

După ce a cucerit Crimeea, Rusia își îndreaptă atenția spre Belarus: “Este primul semn”

După ce a cucerit Crimeea, Rusia își îndreaptă atenția spre Belarus: “Este primul semn”
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
07 Iul 2016   •   12:37

Atunci când Rusia a anexat regiunea Crimeea, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a slăbit legăturile cu Moscova, temându-se că țara sa va fi următoarea țintă.

Doi ani mai târziu, o scădere bruscă a livrărilor de petrol din Rusia către micul stat ex sovietic îl poate forța pe Lukașenko să regândească relațiile sale cu Occidentul.

Kremlinul pare să trimită un mesaj puternic către Belarus. Cu o economie în recesiune și operațiuni delicate cu petrol rusesc, Lukașenko ar putea plăti un preț greu, dacă ar întoarce spatele prietenilor de la Moscova.

Ucraina a acuzat în mod constant Rusia de intimidare politică prin reducerea aprovizionării cu energie, cu ceva timp înainte de operațiunea în urma căreia a rămas fără Crimeea.

Acum, Belarus se confruntă cu ceva similar. De la începutul acestei luni, conducta rusească de petrol Transneft a pompat cu 40 la sută mai puțin petrol în Belarus decât în ​​al doilea trimestru al acestui an, conform Business Insider.

Belarus se bazează pe țiței rusesc pentru cele două rafinării de petrol. Produsele petroliere sunt vândute în străinătate, generând aproximativ o cincime din totalul exporturilor, după datele oficiale arată.

Oficialii din Rusia declară că reducerea livrărilor către Belarus este rezultatul unui litigiu comercial. Dar mai mulți analiști văd o încordare a Rusiei față de apropiera lui Lukașenko de statele occidentale și opinează că există mai multe semnale că operațiunea care a avut loc în Crimeea se poate repeta și în Belarus.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close