Antena 3 CNN Externe Rusia critică dur sancţiunile SUA şi UE contra Iranului

Rusia critică dur sancţiunile SUA şi UE contra Iranului

Rusia critică dur sancţiunile SUA şi UE contra Iranului
18 Iun 2010   •   03:48

 

Rusia a criticat dur SUA şi UE pentru sancţiunile impuse contra Iranului, declarând că ele ar putea deturna cooperarea dintre Moscova şi Occident în privinţa programului nuclear al republicii islamice.

Ministerul rus de externe aprecia că sancţiunile- suplimentare celor impuse recent de ONU- demonstrează respingerea Occidentului a opiniei Rusiei, iar sancţiunile unilaterale erodează efoturile internaţionale de opri programul nuclear iranian.

Ministerul arăta că noi sancţiuni reprezintă de fapt ?o aşezare a SUA şi UE deasupra Consiliului de Securitate al ONU."

"Respingem categoric acest lucru," se arată într-un comunicat al ministerului.

Rusia a susţinut un al patrulea set de sancţiuni ONU impuse săptămâna trecută pentru a opri programul nuclear al republicii islamice, de teamă că ar putea duce la dezvoltarea armelor nucleare.

Administraţia americană a anunţat penalităţi suplimentare asupra Iranului, miecuri, vizând zeci de companii şi persoane. UE a adoptat un nou set de sancţiuni în decursul zilei de joi.

Rusia aprecia că Occidentul a mers prea departe cu sancţiunile suplimentare.

"Aceeaşi poveste este repetată din nou şi din nou: când făceam un efort important pentru a ajunge la un acord în Consiliul de Securitate al ONU pe un set de sancţiuni atent reglate asupra Iranului, SUA şi UE nu se opresc aici şi îşi arată dispreţul lor faţă de parteneriatul cu Rusia. Suntem dezamăgiţi de asemenea decizii. Ele subminează fundaţia cooperării noastre şi dialogul asupra modalităţilor de reglememtare a situaţiei din jurul programului nuclear iranian", arăta ministerul rus.

Departamentul american de stat, prin purtătorul de cuvânt Mark Toner, a respins criticile Moscovei, subliniind că SUA, UE şi Rusia au acelaşi scop şi nu doresc să afecteze poporul iranian.

Rusia arăta că sancţiunile ONU nu o vor împiedica să încheie prima centrală nucleară iraniană, aşetaptată a fi inaugurată în august.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close