Antena 3 CNN Externe Rusia critică Iranul: Lansarea unor noi instalaţii nucleare nu favorizează stabilirea încrederii necesare

Rusia critică Iranul: Lansarea unor noi instalaţii nucleare nu favorizează stabilirea încrederii necesare

Rusia critică Iranul: Lansarea unor noi instalaţii nucleare nu favorizează stabilirea încrederii necesare
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
13 Apr 2013   •   09:20

Rusia regretă lansarea de către Iran a unor noi mine şi a unui complex de producţie a uraniului, care nu "favorizează" stabilirea încrederii necesare în negocierile asupra acestui program controversat, a declarat vineri diplomaţie rusă, citată de Interfax, transmite AFP.
   
"Din punctul nostru de vedere, sporirea de către Iran a activităţii sale în dezvoltarea programului său nuclear nu favorizează stabilirea unei atmosfere de înţelegere mutuală şi de încredere între grupul 5+1 şi Iran, atât de importante pentru continuarea negocierilor", a declarat serviciul de presă al ministerului Afacerilor Externe, citat de agenţia de presă.
   
Cu toate acestea, a subliniat ministerul, iranienii "nu îşi ascund proiectul de a spori capacităţile de extracţie a uraniului".
   
Acesta nu "se află în afara cadrului tratatului de nonproliferare a armelor nucleare şi nu se încadrează în rezoluţiile Consiliului de Securitate şi nici ale Consiliului de directori ai AIEA", agenţia internaţională pentru energie atomică, a adăugat Moscova.
   
Iranul a inaugurat marţi două mine de extracţie a uraniului pentru a aproviziona un nou complex de producţie a yellow cake (concentrat de uraniu), un pas în plus în programul său nuclear controversat în timp ce negocierile cu marile puteri se prelungesc.
   
Puterile occidentale şi Israelul suspectează Iranul că vrea să fabrice cu uraniul îmbogăţit arme atomice sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Republica islamică dezminte.
   
Rusia, aliat tradiţional al Iranulului, are o implicare moderată în această dispută.
   
Negocierile asupra programului nuclear controversat iranian cu grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) s-au reluat la sfârşitul lunii februarie la Almaty (Kazakhstan)  după opt luni de suspendare.
   
Rusia a recunoscut, totuşi, că nu a existat "înţelegere reciprocă" în cadrul acestei reuniuni.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close