Antena 3 CNN Externe Rusia denunță oficial Tratatul "Open Sky" al OSCE

Rusia denunță oficial Tratatul "Open Sky" al OSCE

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a prezentat marţi în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, un proiect de lege prin care este denunţat Tratatul "Open Sky" al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ca răspuns la retragerea SUA din acest pact.

Rusia denunță oficial Tratatul "Open Sky" al OSCE
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    12 Mai 2021   •   11:28

Tratatul "Open Sky", încheiat în 1992 şi în vigoare din 2002, le permite celor circa 30 de ţări semnatare să survoleze orice parte din teritoriul celorlalte state participante şi să facă fotografii din zbor, pentru a se asigura că ţările vecine nu pregătesc atacuri militare.

Pe 15 ianuarie anul curent, Ministerul Afacerilor Externe rus a anunţat că a demarat procedurile interne pentru retragerea Federaţiei Ruse din acest tratat.

Potrivit diplomaţiei ruse, retragerea Washingtonului din Tratatul "Open Sky", care s-a concretizat pe 22 noiembrie anul trecut, "a alterat considerabil echilibrul de interese al ţărilor-membre" ale tratatului.

În februarie, autorităţile ruse asiguraseră "să lase uşa deschisă" pentru a reveni la prevederile tratatului dacă Statele Unite ar face acelaşi lucru.

Moscova refuză să rămână membru fără Statele Unite, deoarece consideră că ceilalţi semnatari, multe ţări europene membre NATO şi Canada, ar transmite informaţii despre Rusia la Washington, potrivit Reuters.

Administraţia Trump a ieşit din acord după ce a acuzat Rusia că l-a încălcat.

În ianuarie, SUA au prelungit, pe ultima sută de metri, importantul tratat ruso-american New Start, ce limitează arsenalele nucleare.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close