Antena 3 CNN Externe Rusia deschide arhivele despre masacrul de la Katin

Rusia deschide arhivele despre masacrul de la Katin



Rusia deschide arhivele despre masacrul de la Katin
Sursa foto: masacrul de la katyn
29 Apr 2010   •   00:35


Rusia a publicat, miercuri, dosarele cândva secrete ale masacrului din 1940 asupra ofiţerilor polonezi de către serviciul secret sovietic la Katin, în cadrul unui pas fără precedent menit a îmbunătăţi relaţiile cu Polonia.
Publicarea dosarelor pe Internet, cerută de preşedintele Dmitri Medvedev, vine după ce relaţiile poloneze s-au mai încălzit, urmare a accidentului aviatic din 10 aprilie, în urma căruia a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski.
"Din ordinul preşedintelui rus D.A. Medvedev, copii electronice ale documentelor de arhivă autentice despre 'Problema Katin' , care au fost ţinute timp de decenii în arhivele Partidului Comunist, au fost publicate pe siteul arhivelor de stat," se arată în comunicat.
Documentele în cauză au fost declasificate în septembrie 1992, din ordinul preşedintelui Boris Elţîn şi comunicate Poloniei, astfel că este cunoscut conţinutul lor, se arată.
Până acum, originalele au fost disponibile doar cercetătorilor ce vizitau arhivele.
"Trebuie să învăţăm lecţia istoriei," arăta Medvedev după publicare, subliniind că a cerut difuzarea unor alte documente încă secrete despre Katin.
"Există o serie de materiale care nu au fost încă împărţite cu partenerii polonezi. Am cerut să se facă paşii necesari pentru ca documentele de interes pentur colegii polonezi să fie trimise acestora", declara oficialul rus.
Unul din documentele postate online este un memo de patru pagini al lui Lavrenti Beria, şeful poliţiei secrete NKVD, către Stalin despre soarta miilor de prizonieri polonezi.
În document, Beria propune ca NKVD "să analizeze rapid folosirea a celor mai înalt metode de pedeapsă- moarte prin împuşcare."
Circa 22.000 de ofiţeri polonezi au fost executaţi de NKVD la Katin, în vestul Rusiei, dar şi în alte locaţii din actuala Rusie, Ucraina şi Belorusia, între aprilie şi mai 1940.

Timp de decenii, Moscova a pus masacrul de la Katin pe seama naziştilor până ce liderul sovietic Mihail Gorbaciov a admis în 1990 că ofiţerii polonezi au fost executaţi de NKVD.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: documente secrete Uniunea Sovietica
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close