Antena 3 CNN Externe Rusia anunță că e dispusă să deschidă coridoare pentru cereale ucrainene | Care e condiția

Rusia anunță că e dispusă să deschidă coridoare pentru cereale ucrainene | Care e condiția

După patru luni de invazie militară pe scară largă, Rusia a anunțat că e dispusă să deschidă coridoare pentru cerealele ucrainene.

Rusia anunță că e dispusă să deschidă coridoare pentru cereale ucrainene | Care e condiția
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Iun 2022   •   10:58

În schimbul ridicării sancțiunilor, Rusia promite că va deschide coridoare pentru exportul de cereale din porturile Ucrainei.Acest lucru a fost declarat de coordonatorul rezident al ONU în Turcia, Alvaro Rodriguez.

"Acest lucru este important din două puncte de vedere. În primul rând, cerealele exportate de Ucraina pot părăsi țara. Acest lucru este important pentru că multe țări ale lumii depind de importurile ucrainene. Acest plan și coridorul alimentar sunt importante pentru economia ucraineană chiar și în perioada război, dar și mai mult pentru securitatea alimentară și prețurile globale la alimente”, a spus Rodriguez.

Totodată, el a menționat că, în primul rând, ONU așteaptă o încetare a focului din partea Rusiei.

"În primul rând, vrem o încetare a focului. Dacă vorbim în mod special despre departamentul alimentar, negocierile continuă la un nivel înalt. Dar nu este atât de ușor să scoți nave de cereale de acolo pe cât ai putea crede. Flota rusă este în Marea Neagră, știm, de asemenea, că Ucraina are mine pe țărmurile lor pentru propria lor siguranță. De aceea sunt necesare multe negocieri pentru a ajunge la un acord cu privire la modul de a face acest pas", a spus Rodriguez.

El a mai menționat că Rusia insistă asupra ridicării sancțiunilor.

"Rusia vrea ca sancțiunile împotriva exportului de cereale și cereale să fie ridicate dacă Ucraina este ajutată. Deci negocierile se desfășoară la un nivel înalt și sperăm că vom putea rezolva această problemă. Eforturile de mediere ale Turciei sunt foarte apreciate de ONU”, a spus el. 

În același timp, el a menționat că este foarte dificil să forțezi Rusia să înceteze focul.

„Atunci când o țară precum Rusia este membră a Consiliului de Securitate al ONU și ocupă o altă țară, devine o problemă pentru acel Consiliu de Securitate să facă pași către pace sau să asigure o încetare a focului din cauza naturii Consiliului de Securitate. Deci, în acest moment , secretariatul general are nevoie de pași pentru a sprijini alte țări să extindă dialogul”, a spus Rodriguez.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina cereale sanctiuni
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close