Antena 3 CNN Externe Rusia doreşte un parteneriat strategic cu Statele Unite

Rusia doreşte un parteneriat strategic cu Statele Unite

Rusia doreşte un parteneriat strategic cu Statele Unite
16 Noi 2008   •   10:41

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat la Washington, unde a luat parte la summitul G20, că Rusia doreşte un parteneriat strategic cu Statele Unite, asemănător celui pe care îl are cu China. De la alegerea lui Barack Obama ca preşedinte, Moscova adoptase mai curând o atitudine dură faţă de Statele Unite.
Chiar a doua zi după alegerea lui Barack Obama, Dmitri Medvedev anunţa că Rusia va riposta la instalarea scutului american anti-rachetă prin desfăşurarea unor noi rachete la Kaliningrad, enclavă rusă între Polonia şi Lituania. Kremlinul a respins, ulterior, propunerile americane menite să-i înlăture rezervele faţă de scutul anti-rachetă, care va fi amplasat în Cehia şi Polonia.
Medvedev a precizat, însă, pentru ziarul francez Le Figaro, că a discutat Obama şi speră să aibă o relaţie sinceră şi onestă cu noua Administraţie. Preşedintele rus s-a oferit să anuleze desfăşurarea rachetelor la Kaliningrad dacă şi Statele Unite renunţă la proiectul scutului anti-rachetă.
Sâmbătă, la Washington, Medvedev a repetat că salută alegerea lui Obama şi speră că ea va duce la soluţionarea problemelor acumulate, în ultimii ani, în relaţiile ruso-americane. Rusia are un parteneriat strategic şi un dialog amical cu China şi doreşte acelaşi gen de relaţii şi cu Statele Unite, a subliniat Medvedev. Declaraţia a fost făcută în prezenţa fostului secretar de stat Madeleine Albright, reprezentanta a lui Obama la summitul G20.
Tot la Washington, Medvedev l-a informat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy de un alt gest menit să dovedească bunăvoinţa Rusiei: retragerea forţelor osetine dintr-un sat georgian ocupat zilele trecute.
Sursa foto: pravda.ru
Antena 3

×
Subiecte în articol: Rusia Dmitri Medvedev
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close