Antena 3 CNN Externe Victorie a pescarilor irlandezi contra submarinelor Rusiei

Victorie a pescarilor irlandezi contra submarinelor Rusiei

Un scandal determinat de intenția Rusiei de a efectua exerciții militare în apropierea coastelor irlandeze a fost, în cele din urmă, aplanat, transmite presa internațională.

Victorie a pescarilor irlandezi contra submarinelor Rusiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2022   •   12:46

După presiuni din partea politicienilor și pescarilor locali, Moscova a decis să mute departe de zona costieră a Republicii Irlanda exercițiile militare navale anunțate de mai multă vreme.

Noua locație de desfășurare a manevrelor se află în afara Zonei Economice Exclusive (ZEE).

Rusia a informat săptămâna trecută Republica Irlanda că va desfășura exerciții militare navale la aproximativ 240 de kilometri de coasta de sud-vest, în zona sa economică exclusivă, dar nu în apele sale teritoriale, ceea ce înseamnă că astfel de manevre sunt permise sub incidența dreptului internațional.

"În urma unei cereri venite din partea guvernului irlandez, de a reloca manevrele, Rusia nu va desfășura, săptămâna viitoare, exerciții militare navale în apele internaționale din Marea Irlandei. Decizia de mutare a exercițiilor trebuie privită ca un gest de bunăvoință", a declarat ambasadorul rus în Irlanda, Yuri Filatov.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a salutat pe Twitter decizia Moscovei de a muta exercițiile.

Acțiunile Moscovei în zonă erau privite cu circumspecție, în contextul în care Statele Unite şi aliații occidentali cred că Rusia ar putea invada Ucraina, după ce a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale răsăritene.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar plănui o invazie asupra vecinului său.

Autoritățile din Irlanda, împreună cu pescarii locali, au făcut presiuni la nivel diplomatic pentru mutarea manevrelor și evitarea îngreunării activităților navelor de pescuit irlandeze în zonele consacrate.

×
Subiecte în articol: pescari Irlanda Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close