Antena 3 CNN Externe Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca "ripostă" la o decizie similară luată de Bruxelles

Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca "ripostă" la o decizie similară luată de Bruxelles

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, în această după-amiază, expulzarea a 18 diplomaţi din cadrul Misiunii Uniunii Europene, ca reacţie la o decizie similară a liderilor de la Bruxelles, în contextul tensiunilor din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca "ripostă" la o decizie similară luată de Bruxelles
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Georg Hochmuth
de Mia Lungu    |    15 Apr 2022   •   19:19

"Ca ripostă la acţiunile inamicale ale Uniunii Europene, 18 membri ai Reprezentanţei UE în Rusia au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească rapid teritoriul Rusiei", a comunicat după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat la decizia Moscovei, catalogând drept "nejustificată" expulzarea diplomaţilor europeni.

Uniunea Europeană a decis pe 5 aprilie expulzarea unor membri ai Misiunii diplomatice a Rusiei la Bruxelles, în contextul în care numeroase state membre UE au luat decizii similare.

Diplomaţii ruşi au fost expulzaţi "din cauza unor activităţi care intră în contradicţie cu statutul diplomatic", a anunţat atunci Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Potrivit autorităţilor de la Moscova, Uniunea Europeană a expulzat în total 19 diplomaţi ruşi. În plus, numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat aproximativ 280 de diplomaţi ruşi de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

"Rusia consideră că responsabilitatea distrugerii arhitecturii dialogului bilateral aparţine Uniunii Europene", a acuzat Ministerul de Externe de la Moscova.

Aleksandr Groşko, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizase că Moscova urma să riposteze "prin măsuri de retorsiune", subliniind că relaţiile bilaterale şi canalele de comunicare diplomatică vor fi afectate "mult timp".

×
Subiecte în articol: Rusia expulzare diplomati Bruxelles
Parteneri
Incendiu uriaş la Mănăstirea Turnu din Prahova
x close