Antena 3 CNN Externe Rusia a început să pompeze din nou gaz în Europa, iar prețurile au scăzut

Rusia a început să pompeze din nou gaz în Europa, iar prețurile au scăzut

Preţurile angro ale gazelor naturale au scăzut, marţi, în Europa, după reluarea fluxurilor de gaze ruseşti către Europa prin Polonia și Belarus, precum și Ucraina.

Rusia a început să pompeze din nou gaz în Europa, iar prețurile au scăzut
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    10 Noi 2021   •   17:55

Săptămâna trecută, fluxurile scăzute spre Europa şi inversarea fluxurilor la gazoductul Yamal-Europe, ceea ce înseamnă că gazele au fost direcţionate spre est, în Polonia, în loc de Germania, spre vest, au dus la creşterea preţurilor energiei pentru industrie şi consumatori.

Fluxurile de gaze au crescut ulterior la cel mai mare nivel în aproape două săptămâni, au arătat datele germane.

Marți, compania de stat rusă de gaze Gazprom (GAZP.MM) a declarat că a început să-și reumple depozitul de gaz european. Acest lucru a împins prețurile din regiune, deși analiștii au spus că Moscova va trebui să facă mai mult pentru a atenua preocupările din Europa, pentru a duce la o scădere mai semnificativă. Citeste mai mult

Fluxurile de intrare în Germania prin conducta Yamal-Europe, care trece prin Belarus și Polonia, au crescut la aproximativ 12,5 milioane de kilowați-oră (kWh) pe oră la punctul de contorizare Mallnow de la granița cu Polonia, de la 9,8 milioane de kWh/oră în cea mai mare parte a în ziua precedentă, au arătat date de pe site-ul web al companiei germane de transport Gascade. 

Deși fluxurile Mallnow au fost la cel mai mare volum din ultimele săptămâni, acestea au rămas „cu mult sub nivelurile” observate în septembrie, au declarat analiștii companiei de date Refinitiv într-o notă.

„Este puțin probabil ca fluxurile să continue să crească, deoarece doar 325 GWh/zi din capacitatea de intrare a lui Mallnow au fost rezervate pentru noiembrie”, au spus aceștia, potrivit Reuters.

În ciuda comentariilor lor, Gazprom a rezervat miercuri dimineață o capacitate suplimentară la Mallnow, crescând și mai mult fluxul către Germania, a declarat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la serviciul de informații despre mărfuri ICIS.

Între timp, nominalizările pentru fluxurile la Velke Kapusany de la granița slovacă-ucraineană au fost de 94,3 milioane de metri cubi (mcm) pe zi, cea mai mare nominalizare zilnică din acest an, arată datele site-ului web de la Eustream, operatorul de transport slovac.

Aceasta a crescut de la 85,2 mcm/zi marți.

Într-un semn de îngrijorare în ceea ce privește relaxarea Europei, contractul olandez de gaz pentru prima lună - un etalon european - a scăzut cu până la 9% la cel mai scăzut nivel din 2 noiembrie miercuri și a scăzut în continuare cu aproape 4%, la 67,40 euro pe megawatt. oră (MWh) până la 1430 GMT.

„Rezervarile suplimentare de capacitate zilnică peste rata de 30 mcm/zi la Mallnow, în cursul acestei săptămâni și în lună, vor asigura și mai mult piața. Dar am avea nevoie de o creștere semnificativă la Mallnow, cu injecții ulterioare în depozite, pentru a compensa cu adevărat retragerile care apar la non-Gazprom și prin urmare, îmbunătățirea perspectivei ofertei în T1 2022", a spus Marzec-Manser.

Prețurile gazelor au crescut în acest an din cauza unor factori, inclusiv stocurile scăzute de gaze și cererea crescută ca urmare a redresării economice de la relaxarea restricțiilor cauzate de COVID-19, precum și aprovizionările mai stricte decât de obicei din Rusia.

În Marea Britanie, unele companii energetice au dat faliment, consumatorii se confruntă cu facturi de energie mult mai mari, iar companiile din multe sectoare, inclusiv producția de alimente și agricultura, au resimțit acest lucru.

Datele de internet afișate de compania germană de stocare Astora, deținută de Gazprom, au arătat că depozitul Rehden din Germania a primit în mod constant 406.875 kWh pe oră de gaz începând de marți.

Nivelurile generale de stocare a gazelor europene s-au situat luni la 75,6% din capacitate, comparativ cu 93,9% cu un an mai devreme, au arătat datele grupului de infrastructură GIE.

Reluarea fluxurilor de gaze rusești către Germania la Mallnow și micile injecții de stocare Rehden au calmat nervii comercianților, a declarat Emily McClain, analist principal al piețelor de gaze la Rystad Energy, într-un raport săptămânal.

„Cât de mult pot trimite este încă neclar, dar pe baza fluxurilor comerciale istorice din perioada octombrie-noiembrie, estimăm că aproximativ 2 BCM (miliarde de metri cubi] de volume suplimentare pot fi disponibile înainte de sfârșitul anului. Cu toate acestea, este cert că acest lucru rămâne mai puțin decât adecvat pentru o iarnă severă”, a adăugat McClain.

×
Subiecte în articol: Rusia gaz Europa preturi gaz
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close