Antena 3 CNN Externe Rusia ia în derâdere angajamentul NATO în Afganistan

Rusia ia în derâdere angajamentul NATO în Afganistan

Rusia ia în derâdere angajamentul NATO în Afganistan
Sursa foto: mac
26 Mar 2010   •   20:58

Şeful agenţiei ruse de control a drogurilor arăta că are o problemă cu reticenţa NATO de a elimina plantaţiile de mac din Afganistan.
Şeful Serviciului Federal de Control a Drogurilor, Viktor Ivanov, a criticat declaraţia NATO care arăta că organizaţia va fi pregătită să distrugă plantaţiile dacă ONU adoptă o rezoluţie specială, dar că fermierii afgani nu trebuie lăsaţi fără mijloace de subzistenţă.

"Am avut o lungă conversaţie cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Giampaolo di Paola, care a spuns că forţele NATO vor elimina plantaţiile de opiu dacă această misiune este stabilită de ONU," arăta Ivanov .
"Dacă nu există plantaţii, nu va exista trafic de droguri, heroină şi opiu în ţările noastre" .

Totuşi, el arăta că purtătorul de cuvânt al NATO, James Apparthurai, a anunţat astăzi că alianţa nu poate permite o situaţie în care oamenii în una din cele mai sărace state din lume sunt lăsaţi fără mijloace de trai şi nu primesc nicio compensaţie.
"Această preocupare înduioşătoare pentru ţăranii afgani este surprinzătoare, pentru a nu spune mai multe," declara Ivanov.
El sublinia că poziţia NATO este în contradicţie cu o rezoluţie ONU ce cere tuturor statelor membre să elimine plantaţiile ilegale de droguri.
"Toate ţările NATO sunt membre ONU, şi au votat de asemenea pentru această rezoluţie".

Producţia de droguri în Afganistan a crescut dramatic după invazia americană ce a răsturnat mişcarea talibană din 2001, iar Rusia a fost una din cele mai afectate ţări, consumul de heroină crescând foarte mult.
90% din heroina consumată în Rusia este traficată din Afganistan prin Tajikistan şi Uzbekistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close