Antena 3 CNN Externe Rusia are în vizor o ”zonă vastă, de la Varșovia la Sofia”

Rusia are în vizor o ”zonă vastă, de la Varșovia la Sofia”

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să lase Ucraina sa să pornească pe drumul spre aderarea la blocul comunitar, avertizând că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia la Sofia.

Rusia are în vizor o ”zonă vastă, de la Varșovia la Sofia”
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Ukraine Presidency
de Alexandra Ionescu    |    15 Iun 2022   •   18:48

Într-un discurs rostit în fața ambelor camere ale parlamentului ceh prin intermediul unei legături video, Zelenski a cerut, de asemenea, mai multe sancțiuni din partea UE împotriva Rusiei.

"Rusia nu este interesată doar de Mariupol, Sievierodonetsk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile sale sunt îndreptate asupra unei zone vaste, de la Varșovia la Sofia", a spus el. "Ca și în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care conducerea rusă are nevoie pentru a deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare".

UE a adoptat șase runde de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Ucraina încearcă să obțină o a șaptea rundă pentru a crește presiunea asupra Rusiei.

Se așteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să anunțe o decizie cu privire la cererea Ucrainei de obținere a statutului de țară candidată, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare. Obținerea statutului de candidat ar fi un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

"A acorda Ucrainei statutul de candidat acum înseamnă a dovedi că unificarea europeană este reală și că valorile europene funcționează cu adevărat și nu sunt doar indicate în anumite documente", a declarat Zelenski, potrivit Mediafax.

El a spus că poporul ceh - în urma ocupației germane naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a deceniilor de dominație sovietică de după război - a știut cum se termină compromisul și ce rezultă din concesiile făcute tiraniei.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close