Antena 3 CNN Externe Rusia înainte de alegeri: Vladimir Putin promite o economie competitivă şi combaterea corupţiei

Rusia înainte de alegeri: Vladimir Putin promite o economie competitivă şi combaterea corupţiei

Rusia înainte de alegeri: Vladimir Putin promite o economie competitivă şi combaterea corupţiei
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Ian 2012   •   16:50

Pregătindu-şi candidatura la cursa prezidenţială din martie, premierul rus Vladimir Putin, aflat la putere de 12 ani, a promis "o nouă economie" competitivă în Rusia, informează AFP. Acesta a admis faptul că au fost făcute greşeli în trecut şi că sistemul este afectat serios de corupţie, existând astfel reţineri din partea investitorilor.
   
"Rusia nu îşi poate permite să aibă o economie care să nu îi garanteze nici stabilitatea, nici suveranitatea, nici bunăstarea. Avem nevoie de o nouă economie", a scris Putin într-un articol publicat în ziarul economic Vedomosti.
   
Confruntat cu un val de proteste, Putin a recunoscut că Rusia este afectată de corupţia "sistemică", de un climat de afaceri "nesatisfăcător", fiind dependentă de exportul de materii prime. "Ţara este mai puţin atractivă pentru investitori. Înregistrăm pierderi majore de capital. Principala problemă este lipsa de transparenţă, lipsa controlului din partea societăţii asupra funcţionarilor publici, vămile şi serviciile fiscale, sistemul judiciar şi forţele de ordine. Este vorba de o corupţie sistemică", a admis Putin.

Liderul rus a insistat pe nevoia unei schimbări în economie, şi a recunoscut că nu s-au înregistrat "progrese semnificative" în pofida reformelor adoptate în ultimii ani la iniţiativa preşedintelui Dmitri Medvedev pentru "îmbunătăţirea mediului de afaceri".

Întrebările ridicate de adversarii lui Putin sunt legate de deciziile luate de acesta în ultimii ani, considerându-se că a avut destul timp la dispoziţie pentru a arăta de ce este capabil. Aceştia cer populaţiei să nu-i mai acorde încredere premierului.


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin coruptie Rusia
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close