Antena 3 CNN Externe Rusia e la un pas de prima sa incapacitate de plată din aproape un secol

Rusia e la un pas de prima sa incapacitate de plată din aproape un secol

Rusia își va consolida rezervele guvernamentale cu 3,2 miliarde de dolari din vânzările sale de petrol și gaze, a anunțat duminică Kremlinul, deoarece țara se confruntă cu prima sa incapacitate de plată din peste un secol.

Rusia e la un pas de prima sa incapacitate de plată din aproape un secol
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    11 Apr 2022   •   08:12

Fondurile vor fi folosite „pentru a implementa măsuri menite să asigure stabilitatea economiei în fața sancțiunilor externe”, a spus guvernul rus într-un comunicat. Acesta va finanța creșterea rezervelor prin „venituri suplimentare din petrol și gaze primite în primul trimestru al anului 2022”, continuă declarația.

Fondul de rezervă al guvernului rus a fost înființat pentru a finanța cheltuieli neprevăzute și măsuri semnificative care nu au fost luate în considerare în bugetul național, potrivit declarației Kremlinului.

Rusia este o putere energetică. Țara reprezintă 45% din importurile de gaze ale Uniunii Europene (UE), potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Prețurile energiei au crescut în acest an, din cauza războiului din Ucraina, din cauza temerilor de perturbări comerciale din cauza daunelor infrastructurii și a sancțiunilor împotriva Rusiei.

UE încearcă să renunțe la importurile rusești de energie pe fondul atrocităților din Ucraina. Interzice cărbunele rusesc și are în vedere un embargo pe petrol.

Cu toate acestea, blocul comercial nu a menționat o interdicție a gazelor naturale din cauza dependenței sale de combustibil. Germania – cea mai mare economie a Europei – depinde în special de gazul rusesc.

UE a plătit 38 de miliarde de dolari pentru energia rusă de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial al UE. Acest lucru a contribuit la creșterea rezervelor valutare ale Rusiei, care au crescut marginal în săptămâna încheiată la 1 aprilie, a anunțat joi banca centrală rusă.

În ciuda sancțiunilor ample, cuferele Rusiei păreau să reziste. Țara își plătea la timp datoria externă până lunea trecută, când Trezoreria SUA a blocat plata țării în dolari.

Rusia a transferat apoi banii în ruble, care au revenit la nivelurile de dinainte de război din cauza controalelor stricte de capital, informează Business Insider.

Agenția de rating S&P Global a retrogradat sâmbătă plățile în valută ale Rusiei la un „implicit selectiv”, după ce Moscova a plătit o datorie în ruble în dolari săptămâna trecută. Rusia a intrat în incapacitate de plată ultima dată în 1917, în timpul revoluției bolșevice.

Se preconizează că economia Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022, a declarat Banca Mondială într-un raport publicat duminică. Veniturile din petrol și gaze ale țării din martie au fost, de asemenea, cu 38% mai mici decât prognozele Ministerului de Finanțe al Rusiei pentru 3 martie, potrivit datelor ministerului, publicate marți.

Fostul consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin a declarat pentru BBC că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina în termen de o lună sau două dacă țările occidentale impun „un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia”.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina sanctiuni
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close