Antena 3 CNN Externe Rusia, în incapacitate de plată a datoriei externe după un secol. Ministrul de Finanțe: "O farsă"

Rusia, în incapacitate de plată a datoriei externe după un secol. Ministrul de Finanțe: "O farsă"

Rusia nu şi-a putut plăti datoria externă, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică.

Rusia, în incapacitate de plată a datoriei externe după un secol. Ministrul de Finanțe: "O farsă"
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ramil Sitdikov
de Georgiana Adam    |    27 Iun 2022   •   08:58

Mai exact, Rusia are banii necesari pentru o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să dea banii, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC.

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane în valută străină pentru prima dată într-un secol, scrie şi Bloomberg.

Ministrul rus de Finanțe a catalogat situația drept "o farsă".

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit agenției de presă Reuters, care a citat două surse.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată.

Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ultima incapacitate de plată de orice fel a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțîn. 
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Rusia incapacitate plata datorie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close