Antena 3 CNN Externe Rusia. Incendiile declanşează stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare nucleară

Rusia. Incendiile declanşează stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare nucleară

Rusia. Incendiile declanşează stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare nucleară
Sursa foto: Foto: bellona.org
09 Aug 2010   •   16:55

Autorităţile ruse au decretat stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare şi stocare a deşeurilor nucleare de la Maiak, în Ural, din cauza propagării incendiilor în această zonă, a anunţat luni administraţia locală, relatează AFP.

"Şeful administraţiei a decretat la 6 august starea de urgenţă în pădurile şi parcurile oraşului Ozersk (unde se află complexul nuclear-n.r.), din cauza propagării incendiilor", potrivit unui comunicat publicat luni.

Şeful administraţiei, Viktor Trofimciuk, "va prezida la 10 august o reuniune de urgenţă pentru coordonarea eforturilor serviciilor vizate", potrivit comunicatului.

Centrul de retratare se află în regiunea Celiabinsk, în Ural, la 2.000 de kilometri est de Moscova. Complexul Maiak a fost în 1957 locul uneia dintre principalele catastrofe nucleare din Uniunea Sovietică, după scurgerea accidentală a unor deşeuri nucleare lichide, care a afectat 260.000 de persoane şi a necesitat evacuarea mai multor localităţi din regiune. Uzina Maiak este capabilă să retrateze 400 de tone de combustibil pe an.

Mai multe alte instalaţii nucleare ruse sunt în zone de risc. Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, a cerut duminică serviciilor sale să lucreze 24 de ore din 24 pentru a stinge un incendiu extins pe şapte hectare în jurul unui centru nuclear din Snejinsk, în Ural, la 1.500 de kilometri est de Moscova.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia incendii
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close