Antena 3 CNN Externe Rusia a transmis ce așteptări are de la întâlnirea Putin - Erdogan de joi

Rusia a transmis ce așteptări are de la întâlnirea Putin - Erdogan de joi

Președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, se întâlnesc joi în Kazahstan.

Rusia a transmis ce așteptări are de la întâlnirea Putin - Erdogan de joi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2022   •   19:40

Cu această ocazie, Moscova se așteaptă ca liderul turc să-i facă omologului său rus o propunere concretă de mediere a conflictului din Ucraina.

"Turcii își vor oferi medierea. Erdogan va propune, probabil, ceva oficial. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), aceasta ar urma să se petreacă pe teritoriul turc", a declarat Iuri Uşakov, consilierul diplomatic al Kremlinului.

Oficialul rus a lăudat poziția Turciei, care nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale, pe care Moscova le consideră "ilegitime"

Membru NATO, Turcia, care depinde de gazele și petrolul rusesc, a depus, de la invazia rusă în Ucraina, eforturi să-și mențină relațiile atât cu Kievul, cât și cu Moscova.

Turcia a găzduit două runde de discuții Rusia - Ucraina

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia și Ucraina și în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord care a permis reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră și strâmtoarea Bosfor.

În două rânduri, în martie, Turcia a găzduit pe teritoriul său discuții între reprezentanți ruși și ucraineni, care în cele din urmă au eșuat.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni și discută regulat la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În acest context, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marți Rusiei și Ucrainei o încetare a focului "cât mai curând posibil".

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat, tot marți, într-un discurs susținut în fața unei reuniuni virtuale de urgență a liderilor G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin.

Reacționând la această poziție, Iuri Uşakov a transmis că "niciodată nu trebuie să spui "niciodată".

Foto:  Președinții turc și rus, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, la cea de 22-a reuniune a Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, desfășurată la Samarkand, în Uzbekistan, 16 septembrie 2022

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close