Antena 3 CNN Externe Rusia intenţionează să reia livrările de gaz către Ucraina

Rusia intenţionează să reia livrările de gaz către Ucraina

Rusia intenţionează să reia livrările de gaz către Ucraina
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    06 Oct 2014   •   18:28

Rusia consideră necesar să reia livrările de gaze naturale către Ucraina pentru a ajuta această ţară să treacă iarna cu bine, a declarat luni ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, în timpul unei întâlniri cu premierul Dmitri Medvedev.

"Estimăm că situaţia este extrem de gravă şi Comisia Europeană împărtăşeşte preocuparea noastră. Analiza balanței energetice arată că rezervele de gaze existente în depozitele subterane ucrainene nu sunt suficiente pentru a trece cu bine toamna şi iarna care se apropie. Trebuie reluate livrările de gaz către Ucraina", a afirmat ministrul rus, citat de RIA Novosti.

RIA Novosti notează că, în cadrul negocierilor trilaterale din 26 septembrie de la Berlin, Rusia, UE şi Ucraina au evocat "un plan de iarnă" eşalonat până la sfârşitul lunii martie. Acest plan presupune ca Ucraina să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate. În schimb, Gazprom se angajează să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la preţul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Rusia a întrerupt la mijlocul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat preţul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând, potrivit Moscovei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close