Antena 3 CNN Externe Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării: Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale

Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării: Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale

Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile din 2020, potrivit documentelor obţinute de departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.

Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării: Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    19 Apr 2022   •   17:41

După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare", susţine agenţia ucraineană.

Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul de a împiedica Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.

Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe 9 august 2020.

Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu puţin peste 80% din voturi. Rezultatul este considerat la nivel internaţional ca fiind unul fraudulos ce a venit în urma unor alegeri ce nu au fost nici libere, nici corecte.

Candidata opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, a susţinut că a obţinut o victorie decisivă în primul tur cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şia declarat intenţia de a organiza "proteste pe termen lung", potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi consideraţi responsabili de "violenţă, represiune şi fraudă electorală". Între timp Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din februarie 2022. 

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus invazie alegeri
Parteneri
Descoperire istorică pe râul Vâlsan din Argeş
x close