Antena 3 CNN Externe Rusia, Iran şi Qatar stabilesc un OPEC al gazelor

Rusia, Iran şi Qatar stabilesc un OPEC al gazelor

Rusia, Iran şi Qatar stabilesc un OPEC al gazelor
22 Oct 2008   •   02:34

Qatar, Iran şi Russia au căzut de acord asupra condiţiilor de creare a unui ?OPEC al gazelor?, a anunţat ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari, după negocieri cu ministerul din Qatar al energiei şi şeful Gazprom, Aleksei Miller. ?Am luat decizii importante la această întâlnire. Există o cerere de creare a acestui OPEC al gazelor, iar acum am căzut de acord asupra ralizării acestuia?, a decalarat Nozari.
Iran a fost prima care a cerut crearea acestui organism, în condiţiile în care deţine locul doi în lume la rezervele de gaz natural. De asemenea, Rusia a susţinut ideea, deoarece este pe primul loc la rezervele de gaz natural şi în ceea ce priveşte exploatarea acestora. Printre ţările care şi-au mai exprimat interesul pentru această organizaţie se numără Bahrein, Oman, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită, andşi Emiratele Arabe Unite. Rusia, Iran, Qatar, Venezuela, Nigeria şi Algeria s-au întâlnit deja de câteva ori într-un club informal.
Miller aprecia că dialogul dintre Rusia şi ceilalţi doi mari producători mondiali de gaze ar putea fi folositoare pentru piaţa gazelor ca întreg.
?Suntem uniţi de cele mai mari rezerve de gaz din lume şi de interese strategice comune şi ce este cel mai important de potenţialul unei cooperări puternice în formatul acesta. Toţi aceşti factori au pus bazele pentru acord. Am stabilit cadrul pentru întâlniri de 3-4 ori pe an pentru a discuta cele mai importante chestiuni legate de piaţa gazului ce sunt de interes comun?, a declarat Aleksei Miller.
Pe de altă parte, SUA şi Uniunea Europeană s-au opus creării unui cartel al gazelor. Ele apreciază că acesta ar ameninţa securitatea energetică a întregii lumi şi va duce la manipularea preţurilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OPEC Rusia gaze naturale Gazprom Qatar
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close