Antena 3 Externe Rusia revine la tactici din timpul Războiului Rece. Ce se întâmplă în Marea Neagră

Rusia revine la tactici din timpul Războiului Rece. Ce se întâmplă în Marea Neagră

de G.S.    |    09 Mar 2016   •   20:13
Rusia revine la tactici din timpul Războiului Rece. Ce se întâmplă în Marea Neagră
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Armata rusă a anunţat miercuri o licitaţie pentru achiziţia a cinci delfini de luptă destinaţi flotei de la Marea Neagră, ce îşi are baza în peninsula Crimeea, decizie ce aminteşte de o practică de pe vremea Războiului Rece, relatează AFP, conform Agerpres.

Armata rusă este dispusă să plătească 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 de euro) pentru cei cinci delfini, două femele şi trei masculi, care trebuie să ajungă până pe 1 august la baza de antrenament militar pentru mamifere, amplasată la Sevastopol.

Delfinii militari au fost folosiţi în timpul Războiului Rece de armatele sovietică şi americană pentru detectarea minelor marine sau a altor obiecte suspecte aflate în apropierea navelor sau în apele din zonele de coastă.

'Americanii au început înaintea noastră. În anii '60, atunci când serviciile de informaţii sovietice au aflat ce sunt capabili delfinii americani să facă, militarii noştri au decis să acorde atenţie acestei probleme', explică un ofiţer rus în rezervă, participant la programele de antrenare a delfinilor de luptă. El menţionează că delfinii armatei sovietice erau antrenaţi mai ales să plaseze explozivi sub navele inamice şi să detecteze torpilele abandonate şi epavele de pe fundul Mării Negre.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close