Antena 3 Externe Rusia mobilizează navele de desant în Marea Baltică. Armata suedeză şi-a alarmat trupele

Rusia mobilizează navele de desant în Marea Baltică. Armata suedeză şi-a alarmat trupele

de Mia Lungu    |    16 Ian 2022   •   18:38
Rusia mobilizează navele de desant în Marea Baltică. Armata suedeză şi-a alarmat trupele
Sursa foto: Hepta/ Sputnik / Mikhail Golenkov

Trei nave de desant din Flota Nordului s-au alăturat altor trei nave de acelaşi tip din Marea Baltică, producând îngrijorare în rândul armatei suedeze care şi-a alarmat trupele, anunță Monitorul Apărării și Securității din Suedia.

Nava de desant din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternic înarmată navă de acest tip din marina rusă, s-a alăturat grupului de vase. Ivan Gren a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018, are o lungime de 135 de metri şi poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.

”Am decis să repoziţionăm trupele noastre. Asta nu înseamnă un pericol crescut, dar vrem să ne adaptăm la situaţia creată”, a declarat generalul-locotenent Leif Michael Claesson, din armata suedeză, pentru Associated Press, potrivit Mediafax.

”Anumite măsuri luate de noi vor fi vizibile, iar altele nu vor fi la vedere”, a mai anunțat acesta.

Conform oficialului militar suedez, multe măsuri şi dislocări de trupe vor fi în apropierea Insulei Gotland, care este dispusă la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească Kaliningrad.

O astfel de manevră a realizat Rusia şi în Marea Neagră, anul trecut, când a mobilizat mai multe nave de desant pentru un exerciţiu realizat pe coastele peninsulei Crimeea.

Deoarece multe operaţii militare ruseşti s-au realizat în timpul unor exerciţii, pentru a asigura surpriza, demonstrând faptul că politica Kremlinului este imprevizibilă, ţările europene privesc cu îngrijorare orice manevră militară rusească.

Suedia a dislocat mai multe unităţi militare pe insula Gotland, folosind aeronave C-17 şi feriboturi, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, a transmis Ministerul Apărării.

O navă de desant sau navă de debarcare este o navă echipată special, destinată să faciliteze transportarea pe uscat a forțelor de debarcare, infanteriei și vehiculelor de pe mare pe uscat în timpul unui asalt amfibiu.

×
Subiecte în articol: desant navele Rusia Marea Baltica armata trupele

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close