Antena 3 CNN Externe Rusia acuză Ucraina că și-a trimis jumătate din armată contra separatiștilor din Donbas. NATO: "Rusia și-a atacat vecinii sub pretextul exercițiilor militare"

Rusia acuză Ucraina că și-a trimis jumătate din armată contra separatiștilor din Donbas. NATO: "Rusia și-a atacat vecinii sub pretextul exercițiilor militare"

Rusia a acuzat, miercuri, Ucraina că și-a desfășurat jumătate din forțele sale militare pentru o confruntare cu separatiștii din estul țării, transmite Reuters.

Rusia acuză Ucraina că și-a trimis jumătate din armată contra separatiștilor din Donbas. NATO: "Rusia și-a atacat vecinii sub pretextul exercițiilor militare"
Sursa foto: Captură YouTube/Reuters
de Adrian Iclozan    |    01 Dec 2021   •   17:56

În paralel, autoritățile de la Moscova au anunțat că au început "exercițiile militare regulate de iarnă" într-o zonă sudică în apropierea frontierei cu Ucraina, adaugă sursa citată.

Aceste comunicări ale Moscovei vin într-o perioadă în care tensiunile ruso-ucrainene, pe de o parte, și cele dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică, pe de altă parte, se mențin la un nivel ridicat.

"Armata ucraineană își consolidează forța militară, mobilizând tehnică de luptă și personal", a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Zaharova susține că numărul militarilor mobilizați de Kiev în zona de conflict cu separatiștii pro-ruși ar fi ajuns la 125.000 de persoane, ceea ce reprezintă "jumătate din armata Ucrainei", potrivit oficialului de la Moscova.

Reprezentanții guvernului de la Kiev nu au comentat aceste declarații.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus la rândul său că Moscova este alarmată de trupele trimise de Kiev în regiunea Donbas și că va aborda acest subiect joi, într-o discuție cu Secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Moscova, acuzații la adresa Kievului în paralel cu exerciții militare în Crimeea

Exercițiile militare anunțate miercuri de Ministerul Apărării de la Moscova vor implica 10.000 de soldați în peste 30 de câmpuri de antrenament, notează Reuters.

Exercițiile se vor desfășura în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, dar și într-o zonă învecinată cu Donbas, regiunea ucraineană controlată de separatiști.

De asemenea, Belarus, aliatul Rusiei, a anunțat exerciții militare comune cu forțele Moscovei într-o regiune de frontieră cu Ucraina.

NATO: Rusia s-a folosit de exerciții militare pentru a-și ataca vecinii

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a respins miercuri acuzațiile că Alianța Nord-Atlantică ar provoca Moscova cu exercițiile militare din Marea Neagră.

Stoltenberg a reamintit că Rusia s-a folosit de pretextul exercițiilor militare pentru atacuri asupra țărilor vecine.

"Spre deosebire de Rusia, NATO a respectat mereu reglementările internaționale privind invitarea de observatori străini la exercițiile sale", a spus el.

"Problema cu Rusia este că nu este transparentă, are o retorică foarte agresivă şi un bilanț care arată ca s-a folosit și în trecut de exerciții militare pentru a camufla acțiuni agresive împotriva vecinilor", a continuat Stoltenberg.

El a avertizat din nou Moscova că "va plăti un preţ mare", prin mecanismul de sancțiuni occidentale, dacă va ataca Ucraina.

"Am transmis foarte clar că va exista un preț ridicat şi sancțiunile reprezintă una dintre opțiuni. Cred că este destul de evident că Rusia știe deja că va plăti un preț foarte ridicat", a concluzionat Secretarul General al NATO.

Jens Stoltenberg: "Rusia și China investesc în tehnologii nucleare care pot atinge toate țările NATO"

Tot miercuri, Jens Stoltenberg a avertizat asupra noilor capabilități nucleare dezvoltate de Rusia și de China.

Este vorba mai ales de noile rachete hipersonice, care pot atinge Europa și America de Nord.

"Rusia, dar şi China, investesc acum puternic în sisteme cu capabilități nucleare care pot atinge toate țările NATO. Este ceva ce trebuie să luăm foarte în serios", a indicat Jens Stoltenberg.

Surse: Reuters, Agerpres

Foto: Exerciții militare ale trupelor ruse

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close