Antena 3 CNN Externe Rusia nu mai oferă ajutor financiar Transnistriei. Motivul ar fi deturnarea unor fonduri de către fiul liderului transnistrean

Rusia nu mai oferă ajutor financiar Transnistriei. Motivul ar fi deturnarea unor fonduri de către fiul liderului transnistrean

Rusia nu mai oferă ajutor financiar Transnistriei. Motivul ar fi deturnarea unor fonduri de către fiul liderului transnistrean
23 Iul 2010   •   16:04

Regimul separatist transnistrean nu a mai primit din partea Rusiei o tranşă a ajutorului financiar destinat plăţii pensiilor, informează Kommersant, citat de site-ul Info-Prim Neo. Potrivit Kommersant, motivul ar putea fi presupusa deturnare a unor fonduri de către fiul lui Igor Smirnov.

Informaţia privind suspendarea sprijinului financiar pentru reginea transnistreană a fost confirmată de mai multe surse oficiale de la Moscova şi de la Tiraspol. "Este adevărat, ajutorul umanitar din Rusia s-a oprit. Nu l-am avut luna trecută, nu-l vom avea nici acum. Nu cunoaştem motivele, dar ni se promite că, într-un final, banii vor ajunge", afirmă preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatoli Kaminski.

Rusia oferă bani Transnistriei din 2008, la solicitarea Sovietului Suprem. Legislativul regiunii separatiste s-a adresat, în urmă cu doi ani, Dumei de Stat cu rugămintea de a susţine majorarea alocaţiilor pentru pensionari. Duma de Stat a răspuns favorabil solicitării şi, de atunci, banii au fost viraţi neîntrerupt în conturile administraţiei transnistrene.

Se pare că Tiraspolul fusese avertizat despre riscul întreruperii susţinerii financiare oferită de Moscova. Surse transnistrene afirmă că în luna februarie, liderul transnistrean Igor Smirnov a primit o scrisoare oficială în care i se recomanda să utilizeze eficient resursele ruseşti şi să efectueze un audit independent la Banca republicană a Transnistriei. Scrisoarea ar fi fost trimisă la Tiraspol dupa ce Moscova ar fi aflat că banii pe care îi trimite ajung în conturile Gazprombank, controlată de Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean.

"Domnului Smirnov i s-a dat de înţeles că autorităţile trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor, nu să-şi rezolve problemele de familie cu banii oferiţi de Federaţia Rusă", afirmă o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

În ultimele luni, problemele financiare ale Transnistriei s-au accentuat, fiind afectată şi afacerea fiului liderului transnistrean.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close