Antena 3 CNN Externe Rusia: O soluţie politică pentru conflictul din Siria este posibilă în continuare

Rusia: O soluţie politică pentru conflictul din Siria este posibilă în continuare

Rusia: O soluţie politică pentru conflictul din Siria este posibilă în continuare
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
29 Dec 2012   •   13:49

Moscova apreciază că o soluţionare politică a conflictului din Siria este posibilă în continuare, dar că Bashar al-Assad nu poate să fie convins să plece de la putere, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la finalul unei întâlniri cu emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, relatează AFP.
   
"Suntem total de acord să spunem că şansele unei soluţii politice există în continuare", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu Brahimi, la Moscova.
   
Lavrov a adăugat însă că este imposibil ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie convins să plece de la putere, aşa cum cer cu insistenţă ţări occidentale şi arabe, în timp ce conflictul armat din Siria s-a soldat cu peste 45.000 de morţi în 21 de luni, potrivit unui ONG sirian în domeniul drepturilor omului cu sediul în Marea Britanie.
   
Al-Assad "a declarat în numeroase rânduri că nu intenţionează să plece nicăieri, că va rămâne în funcţie până la capăt (...). Nu este posibil ca această poziţie să fie schimbată", a declarat Lavrov, a cărui ţară este singura mare putere care întreţine relaţii strânse cu regimul sirian.
   
La rândul său, Brahimi a insistat asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice în Siria, pentru evitarea unui "infern".
   
"Dacă este necesar să se opteze între infern şi o soluţie politică, noi trebuie să acţionăm cu toţii fără încetare în vederea unei soluţii politice", a declarat el.
   
Emisarul ONU şi Ligii Arabe a apreciat totodată că inclusiv o schimbare a regimului din Siria nu va conduce neapărat la o soluţionare a conflictului.
   
"Din punctul meu de vedere, problema este că o schimbare de regim (în Siria) nu va reuşi în mod obligatoriu să conducă la o soluţionare a situaţiei", a apreciat Brahimi, notând că Siria riscă să devină o a doua Somalie.
   
Şeful diplomaţiei ruse s-a declarat, în plus, "surprins" de reacţia Coaliţiei opoziţiei siriene de a respinge o invitaţie a Moscovei la negocieri în vederea soluţionării conflictului armat.
   
Liderul acestei Coaliţii, Moaz El-Khatib, a respins vineri seara, în termeni fermi, această iniţiativă, reclamând ca Rusia să prezinte scuze pentru poziţia sa asupra conflictului.
   
Singura mare putere care întreţine relaţii strânse cu regimul sirian, Rusia a îndemnat săptămâna aceasta la "iniţiative energice şi hotărâte pentru încetarea băii de sânge" din Siria şi a multiplicat contactele în ultimele zile.
   
Brahimi, care a dorit aceste consultări cu oficiali ruşi, a sosit la Moscova direct în urma unor negocieri, la Damasc, cu Bashar al-Assad şi opoziţia siriană.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close