Antena 3 CNN Externe Rusia a plasat obiecte asemănătoare unor bombe pe acoperișul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Zaporojie | Zelenski: "Planul teroriștilor a fost aprobat!"

Rusia a plasat obiecte asemănătoare unor bombe pe acoperișul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Zaporojie | Zelenski: "Planul teroriștilor a fost aprobat!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că ar fi plasat explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

Rusia a plasat obiecte asemănătoare unor bombe pe acoperișul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Zaporojie | Zelenski: "Planul teroriștilor a fost aprobat!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2023   •   12:34

"Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu.

Dar, în orice caz, lumea vede - și nu are cum să nu vadă - că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva.

Radiațiile reprezintă o amenințare pentru toată lumea, iar o centrală nucleară trebuie să fie complet protejată împotriva oricărui incident care implică scurgeri de radiații (...)

Zelenski: "Reacția slabă la distrugerea barajului Nova Kahovka poate inspira Kremlinul să lovească din nou!"

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni", a spus președintele ucrainean într-un mesaj video.

Statul Major General ucrainean: "Eventuala explozie nu ar trebui să avarieze reactoarele"

O precizare din partea Statului Major General al armatei ucrainene, citată în presa internațională, arată că obiectele suspecte au fost amplasate pe acoperișurile unităților energetice 3 și 4.

 "Detonarea acestor dispozitive nu ar trebui să avarieze reactoarele, dar ar putea crea senzația că a fost un bombardament din Ucraina", afirmă sursa citată.

În paralel cu aceste informații și avertizări ale părții ucrainene, autoritățile de la Kiev au distribuit instrucțiuni de protecție a populației în caz de incident nuclear.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O reprezentare grafică - din sursă ucraineană - a efectelor unui dezastru nuclear la centrală arată că cea mai mare parte a teritoriului României ar fi afectată într-un astfel de scenariu.

Foto principală: lucrător în costum de protecție radiologică în timpul simulării unei intervenții în caz de incident nuclear la centrala de la Zaporojie, 29 iunie 2023

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close