Antena 3 CNN Externe Rusia oprește transportul de gaz către Germania și Polonia prin conducta Yamal

Rusia oprește transportul de gaz către Germania și Polonia prin conducta Yamal

Datele operatorului Gascade au arătat că transportul de gaz rusesc, prin conducta Yamal-Europa, către Germania și Polonia s-au oprit joi.

Rusia oprește transportul de gaz către Germania și Polonia prin conducta Yamal
Sursa foto: Twitter/ CGTN Global Business
de Cerasela Stafie    |    03 Mar 2022   •   18:13

Invazia Ucrainei, dar și tensiunile dintre Occident și Rusia au făcut ca aprovizionarea cu energie să fie în centrul atenției în ultima vreme. 

La data de 21 decembrie, secțiunea germano-polonă a conductei a trecut în modul invers, spre est. Polonezii au decis să apeleze la proviziile stocate ale Germaniei, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri mărite.

Creșterea a prețurilor la gaze în Europa a fost cauzată de livrările de gaze instabile ale Rusiei și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după pandemie. Pe fondul cererii crescute, Gazprom a trimis în mod intermitent gaz către vest și a anunțat și că a crescut livrările către vest prin Ucraina.

Conducta Yamal-Europa preia în jur de 15% din gazul rusesc care trebuie să ajungă în Europa, inclusiv în Turcia. 40% din cererea europeană de gaze vine din Rusia, scrie Reuters.

×
Subiecte în articol: gaz rusesc Germania Polonia conducta
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close