Antena 3 Externe Rusia pregăteşte "anexarea" unui nou teritoriu. Vladimir Putin va semna un acord de alianţă şi integrare cu o republică separatistă

Rusia pregăteşte "anexarea" unui nou teritoriu. Vladimir Putin va semna un acord de alianţă şi integrare cu o republică separatistă

06 Mar 2015   •   19:33
Rusia pregăteşte "anexarea" unui nou teritoriu. Vladimir Putin va semna un acord de alianţă şi integrare cu o republică separatistă
Sursa foto: Foto: abcnews.md

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri semnarea unui acord de alianţă şi integrare cu republica separatistă georgiană prorusă Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova în luna august 2008, după războiul ruso-georgian, informează EFE.

Un acord similar a fost semnat anul trecut de Moscova cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană prorusă, înţelegere calificată de guvernul de la Tbilisi drept 'încă un pas către anexarea' acestui teritoriu de pe ţărmul Mării Negre.

Conform unui comunicat difuzat de Kremlin, obiectivul acordului ce va fi încheiat este aprofundarea graduală a cooperării dintre Rusia şi Osetia de Sud în domeniile social, economic, umanitar, dar și în ceea ce privește politica externă, securitatea și apărarea.

Mass-media rusă afirmă în plus că guvernul de la Moscova are în vedere să anexeze în viitor acestui document și acorduri de cooperare în domenii specifice.

În urma războiului din anul 2008, încheiat cu o înfrângere umilitoare a armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia și Osetia de Sud, teritorii unde a instalat baze militare permanente.

Anunțul cu privire la viitorul acord cu Osetia de Sud apare la o zi după ce armata rusă a început un program de manevre militare în cele două republici secesioniste georgiene, precum și în Crimeea.

Georgia a rupt relațiile diplomatice cu Rusia în urma războiului din 2008, dar după ce Mihail Saakașvili — cunoscut pentru adversitatea sa față de ruși — și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013, noua putere de la Tbilisi și-a afirmat disponibilitatea de a începe un proces de normalizare a relațiilor cu Moscova.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close