Antena 3 CNN Externe Rusia, preocupată de livrările de armament SUA către Georgia

Rusia, preocupată de livrările de armament SUA către Georgia

Rusia, preocupată de livrările de armament SUA către Georgia
Sursa foto: rusia georgia
11 Noi 2009   •   16:23

Surse anonime din comunitatea de informaţii din Rusia susţin că SUA intenţionează să livreze arme Georgiei în valoare de 100 milioane de dolari, ce vor include sistem de apărare antiaeriană Patriot-3 şi lansatoare de rachete Stinger.
Analiştii militari ruşi au arătat de nenumărate ori că Georgia caută să îşi dezvllte apărarea aeriană şi sisteme anti-tanc, a căror vulnerabilitate a fost dovedită în conflictul din august 2008 dintre Rusia şi Georgia în Osetia de Sud.
Felix Stanevski, analist al institutului CSI şi fost ambasador al Rusiei în Georgia, declara că Tbilisi ar avea nevoie de arme pentru a rezolva problema Abhaziei şi Osetiei de Sud.
"Autorităţile georgiene au urmat această politică din 1992, şi nu văd altă problemă de a rezolva problema," declara Stanevski pentru RBC.
Sursa citată notează că nu este încă clar cum va livra SUA armele. Pe de altă parte, ministerul georgian al Apărării declara că zvonurile despre posibila vânzare a unor sisteme de rachete către Georgia sunt ?o minciună şi o dezinformare."

În plus analişti militari ruşi arătau că sistemele sol-aer Patriot nu pot fi vândute fără aprobarea Congresului american. Totuşi, ofiţerii de informaţii ruşi susţin că Georgia ar cumpăra arme prin intermediul altor state, în special Israel şi Ucraina.
Anterior, Aleksander Şliahturov, şeful serviciului militar de informaţii, declara că Ucraina a livrat arme şi sisteme de apărare aeriană către Georgia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close