Antena 3 CNN Externe Rusia, preocupată de negocierile SUA pentru amplasarea de radare în Ucraina

Rusia, preocupată de negocierile SUA pentru amplasarea de radare în Ucraina

Rusia, preocupată de negocierile SUA pentru amplasarea de radare în Ucraina
Sursa foto: radar militar
16 Oct 2009   •   17:56

Rusia este preocupată de discuţiile SUA privind scutul antirachetă cu state din afara NATO, arăta viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov. Declaraţia a venit după relatările privind negocierile dintre SUA şi Ucraina despre posibila folosire a radarelor celei din urmă sau instalarea unui nou radar în fostul stat sovietic, ca parte a programului american de apărare.
"Ştim că administraţia SUA a avut discuţii cu partenerii săi, inclusiv state din afara NATO, de când a renunţat la planurile pentru un scut în Europa," arăta Riabkov.
"Urmărim situaţia, şi ar fi o exagerare să spunem că ne inspiră speranţă. Suntem preocupaţi" .
Ambasadorul ucrainean în SUA, Oleh Şamshur, declata joi că discuţiile pe această chestiune sunt "în stadiul preliminar."
Ucraina are două staţii radar importante, în Crimea şi în regiunea vestică Mukacevo. Rusia a închiriat staţiile până în februarie 2008.
Vicesecretarul american al Apărării pentru Securitate Internaţională, Alexander Vershbow declara recent că SUA ia în considerare Ucraina ca posibilă locaţie pentru o staţie radar, ca parte a apărării europene.
Potrivit, revistei Defense News, Vershbow "a adăugat Ucraina pe lista posibilelor locaţii pentru avertisment timpuri", iar oficialii ucraineni şi-au exprimat interesul în participare.
Analiştii ruşi apreciază că o amplasare de radare americane în Ucraina ar submina relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close