Antena 3 CNN Externe Rusia primește arme de contrabandă din Irak pentru războiul în Ucraina

Rusia primește arme de contrabandă din Irak pentru războiul în Ucraina

Rusia primește din Irak muniție și echipament militar pentru operațiuni militare din Ucraina cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă de arme.

Rusia primește arme de contrabandă din Irak pentru războiul în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Apr 2022   •   09:18

The Guardian scrie despre acest lucru, citând informații de la membrii luptătorilor irakieni susținuți de Iran și serviciile regionale de informații.

Potrivit publicației, RPG-uri și rachete antitanc, precum și sisteme de rachete cu lansare multiplă proiectate brazilian, au fost trimise în martie în Rusia din Irak după campania nereușită a Moscovei în Ucraina.

Un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană similar cu S-300 rusesc a fost donat și Moscovei de autoritățile de la Teheran, care au returnat și S-300-ul, potrivit unei surse care a ajutat la aranjarea transportului.

Utilizarea lumii interlope a traficului de arme ar semnala o schimbare dramatică a strategiei ruse, deoarece Moscova este forțată să se sprijine pe Iran, aliatul său militar din Siria, în urma noilor sancțiuni declanșate de invazia Ucrainei.

Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la înlăturarea lui Saddam Hussein în 2003, iar SUA au antrenat și aprovizionat diverse unități ale armatei și forțelor speciale irakiene pentru a apăra guvernul de la Bagdad de insurgenți. După două decenii de război, țara este inundată de arme.

Cea mai mare parte a trecut legal în mâinile grupărilor șiite susținute de Iran, care se opun prezenței SUA în țară, dar din 2016 au fost incluse oficial în forțele armate irakiene ca parte a luptei împotriva Statului Islamic.

RPG-urile și rachetele antitanc aflate în posesia lui Hashd al-Shaabi, cel mai puternic grup șiit, au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja pe 26 martie, unde au fost primite de armata iraniană și transportate în Rusia pe mare, a spus. comandantul grupului care controlează trecerea. .

La 1 aprilie, Hashd al-Shaabi a demontat și a expediat în Iran două lansatoare de rachete Astros II proiectate brazilian, cunoscute în Irak ca versiune licențiată a Sajil-60, în anumite părți, a spus sursa.

"Nu ne interesează unde merg armele grele (pentru că nu avem nevoie de ele momentan - n.red.). Tot ceea ce este îndreptat împotriva SUA ne face fericiți", a spus una dintre sursele Hashd al-Shaabi.

După aceea, trei nave de marfă capabile să transporte astfel de mărfuri - două sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian - au traversat Marea Caspică din portul iranian Bandar Anzeli la Astrakhan.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Irak constrabanda arme
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close