Antena 3 CNN Externe Rusia pune capăt războiului de 10 ani din Cecenia

Rusia pune capăt războiului de 10 ani din Cecenia

Rusia pune capăt războiului de 10 ani din Cecenia
Sursa foto: razboiul cecen
21 Apr 2009   •   08:00

Kremlinul a semnat un decret prin care se pune capăt războiului de 10 de ani cu rebelii din Cecenia. Astfel, preşedintele rus Dmitri Medvedev pune capăt operaţiunilor anti-teroriste demarate de Boris Elţîn în 1999. Oficialii ruşi au precizat că până la 20.000 de soldaţi ruşi vor fi retraşi din provincie.
Premierul rus,Vladimir Putin, organizatorul unei campanii brutale ce a dus la mortea a 20.000 de oameni şi a lăsat capitala Groznîi în ruine, nu a făcut nici o declaraţie. De altfel, de la declararea independenţei Ceceniei, la începutul anilor 90, numărul victimelor este estimat la peste 100.000.
În schimb, Ramzan Kadîrov, fostul rebel numit apoi preşedinte al Ceceniei, a declarat victoria.
?Dacă operaţiunea anti-teroristă s-a încheiat aceasta înseamnă că i-am învins pe bandiţi. Putem anunţa cu calm victoria?, declara acesta.
Retragerea trupelor ruseşti va cimenta puterea lui Kadîrov asupra Ceceniei. Poziţia sa a fost întărită şi de uciderea a şapte dintre rivalii săi în asasinate separate ce s-au produs pe parcursul ultimilor şase luni, de la Viena şi până la Dubai, deşi acesta a negat orice implicare.
În pofida anunţului, analiştii cred că declararea victoriei este prematură. Deşi Cecenia este în mare arte pacificată, revolta care a început aici s-a răspândit în provinciile vecine în Caucazul de Nord.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close